Po premiéře představil Aj Wej-wej dokumentání film Human Flow i u nás. Přestože měl strach z reakcí českého publika, zdá se, že Pražané mají jiný pohled než zbytek země. „Je to skvěle znázornění, kdy člověk vidí v médiích jistý obraz. Tady jsme viděli příběhy jednotlivých lidí. Líbí se mi ta lidskost. Měli by to vidět všichni Češi,“ říkala návštěvnice Adéla, která patří k těm Čechům, která uprchlíky nevnímá negativně.

Další návštěvníci reagovali obdobně. „Úplně mi z těch záběrů běhá mráz po zádech. Měli bychom být šťastní, že máme domov a žijeme tady v klidu a míru,“ řekl po zhlédnutí návštěvník Tomáš.
Video
Video se připravuje ...

Diskuzi a promítání předcházela krátká ukázka z letošní výstavy Aj Wej-weje v Národní galerii Eva Fornálová

Aj Wej-Wej měl v rámci promítání i diskuzi, kde divákům blíže představil svůj záměr celého snímku. Vysvětlil také, proč ve snímku vystupuje on sám, jelikož jeho život se silně dotýkal příběhů uprchlíků. „Jsem rád, že se to promítá tady v Lucerně, kde je uprchlictví vnímáno oproti Západu tak negativně,“ pronesl před promítáním disident.

Z Berlína do světa

Během toho, co mu vzali v roce 2015 pas, poslal dva studenty do Iráku, kde točili namísto něj. Poté, co mu vrátili pas, odjel do Berlína, kde byl největší rozruch ohledně uprchlické krize. Aj Wej-wej ale přitom upozorňoval, že v Německu bylo jen 1,2 milionů uprchlíků, zatímco ve světě jich je 65.

Následně odjel na Lesbos, kde zjistil, že je problém daleko rozsáhlejší, než se zdá. Proto sestavil tým, který se snažil zmapovat téma uprchlictví nejen se zaměřením na syrské uprchlíky. Aj Wej-wej se snaží upozornit na to, že státy, které profitovaly z globalizace nejvíce, by měly mít i zodpovědnost za pomoc státům, kteří takový profit nemají. 

Fotogalerie
29 fotografií