Cílem RefuFestu je skrze rozsáhlý program představit odlišné kultury zemí migrantů žijících v Česku a také představit neziskové organizace, které se jim snaží pomáhat. Na festivalu je tak možné nejenom si poslechnout rozličné hudebníky a ochutnat jídla z nejrůznějších koutů světa, ale také poznat odlišné kultury skrze workshopy a diskuze.

Praha 1 se snaží už delší dobu omezovat počet akcí na Kampě, jelikož občané Malé Strany si stěžují na hluk a nepořádek, který při některých kulturních akcích vzniká,” uvedla pro Blesk tisková mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková, která vysvětlila, že rozhodnutí radnice nebude možné zvrátit. 

Při otázkách na konkrétní stížnosti vůči RefuFestu mluvčí odpověděla, že nárůst stížností při loňském ročníku nezaznamenali. Zároveň vysvětlila rozhodnutí vůči konkrétnímu festivalu tak, že na Kampě už je tolik akcí, že rada vyhodnotila festival jako událost, která s Kampou nesouvisí a může se tak uspořádat kdekoli jinde.

RefuFest jsme považovali vždy za rodinnou akci, na kterou jsme chodili s dětmi. A jak víte, děti moc hluk nesnesou, takže mě tohle odůvodnění, proč by na Kampě nemohla akce být, zarazilo,” zhodnotila situaci návštěvnice Denisa Potočná, které naopak přijde jako velmi hlučný koncert United Island, který byl pro letošní rok na Kampě schválen. Pořadatelé byli zaskočeni stejně tak jako návštěvníci. Na žádný z ročníků si lidé nestěžovali, naopak lidé akci vždy velmi chválili,” uvedla jedna z pořadatelek týmu RefuFestu Šárka Rorečková.

Mimo to, že budou muset pořadatelé RefuFestu najít nové působiště, je čeká druhý nelehký úkol - vybrat potřebnou částku pro uspořádání festivalu. V loňských ročnících totiž získávali většinu financí z grantu Evropského integračního fondu.

Ten ovšem zanikl a místo něj vznikl Azylový, migrační a integrační fond, který se v současnosti zaměřuje pouze na vzdělávací a poradenské programy pro cizince třetích zemí. „Není však vyloučeno, že by v budoucnu mohla být vyhlášena výzva na opatření zaměřené na podporu zapojení hostitelské společnosti do procesu integrace,” vysvětlila situaci tisková mluvčí Ministerstva vnitra Klára Pěknicová.

Pořadatelé RefuFestu se tak rozhodli vybrat částku přes crowfundingový portál HitHit. Crowfundingové video má tu moc ukázat, že realizaci festivalu a jeho myšlenku podporují konkrétní lidé. Věříme, že se v české společnosti najde řada těch, kteří se s myšlenkou RefuFestu ztotožňují a podpoří nás,” vysvětlila důvod kampaně PR manažerka festivalu Helena Masníková.

Kampaň na crowfundingovém portálu bude odstartována 14. března. Návštěvníci a sympatizanti multikulturního festivalu budou mít tak šanci během 45 dnů rozhodnout o tom, zdali se letošní květnový festival uskuteční.

Fotogalerie
5 fotografií