Praha 13 podle několika studií musí postupně navyšovat kapacitu v předškolních a školních zařízeních. Právě školka U Stromu je první z nich a další by měly následovat. „Demografická fakta hovoří jasně. Počet obyvatel třináctky se bude i nadále zvyšovat. Naše městská část má v porovnání s ostatními částmi Prahy nejmladší věkovou strukturu obyvatel. Navyšování počtu míst ve školkách a školách je tedy naší prioritou,“ řekl pro Blesk.cz starosta Prahy 13 David Vodrážka.

Podle představitelů Prahy, kteří školku slavnostně otevřeli už v pátek, se bude jednat o „chytrou“ školku, nabitou moderními technologiemi. Při vstupu do školky také bude recepce, která zajišťuje bezpečnost dětí, dále pak interaktivní tabule pro výuku a promítání pohádek, chytrá světla regulující, či naopak podporující sluneční paprsky a další vymoženosti.

Se zářím se strážníci opět více zaměřují na opilé mladistvé:

V současné chvíli je zde zapsáno celkem 102 žáků. Školka má pět tříd. Tři z nich jsou určeny dětem od dvou do tří let a dvě z tříd pak patří tří až šestiletým dětem, kterým se věnují nejen pedagogové a další zaměstnanci, ale také chůvy, které budou mít na starosti ty nejmenší.

Zchátralé centrum

Dříve na místě byla zchátralá budova. „Protože jsme nechtěli zahušťovat současnou výstavbu, ani budovat na zelené louce, rozhodli jsme se zrekonstruovat vhodný objekt. Volba padla na budovu bývalého Sportcentra, v níž nájemce vypověděl smlouvu a která uprostřed sídliště viditelně chátrala,“ popisuje mluvčí městské části Eva Libigerová.

Projekt nové mateřinky byl samozřejmě nákladnou záležitostí. „Jsme si vědomi toho, že Praha všeobecně trpí nedostatkem míst ve vzdělávacích zařízeních. Proto se snažíme z finančních prostředků města maximálně podpořit výstavbu či rekonstrukci prostor určených vzdělávání dětí a mládeže. V Praze 13 i díky naší investici vznikla krásná, moderní školka,“ řekla při otevření školky primátorka Prahy Adriana Krnáčová.
Fotogalerie
5 fotografií