Budova byla postavena začátkem dvacátého století, jako základní škola sloužila do roku 2009. Od té doby památkově chráněný dům chátrá. „Využití této budovy je jasné – jako škola byla postavena, navíc do škol míří silné populační ročníky, takže navýšení kapacity základních škol v Praze 10 je více než žádoucí,“ uvedl místostarosta městské části Tomáš Pek (TOP 09).

Škola pro 476 žáků

Úřad má od roku 2014 zpracovanou studii rekonstrukce budovy. Letos k ní nechal dopracovat záměr vybudovat na sousedním pozemku školní hřiště. Radnice podle mluvčího Nováka do týdne vypíše veřejnou zakázku na zpracovatele projektu rekonstrukce. Předpokládá, že opravy vyjdou na desítky milionů korun. Škola by mohla začít fungovat do tří let a měla by kapacitu 14 tříd a 420 až 476 žáků.

Vedení Prahy 10 v minulosti uvažovalo, že by se do objektu bývalé školy mohlo po rekonstrukci přesunout sídlo úřadu městské části. Nakonec však zvolilo variantu rekonstrukce stávající radnice. Škola sousedí s kulturním domem Barikádníků, který by radnice v budoucnu také chtěla opravit.

Fotogalerie
11 fotografií