„Takových lidí jako je pan Miloslav, kteří dělají dobré jméno naší městské části, si musíme vážit. Věřím, že udělení čestného občanství náš vděk ukazuje,“ uvedl starosta Prahy 10 Vladimír Novák (ČSSD), který cestovateli slavnostně předal stříbrnou medaili a věcné dary.

Miloslav Stingl je uznávaným odborníkem v etnografii a předním znalcem indiánských a oceánských kultur. Doposud realizoval mnoho desítek cest, například jen Novou Guineu navštívil jedenáctkrát.

Senior žil dokonce s Eskymáky

V zahraničí strávil přes dvacet let svého života, podnikl 14 cest okolo světa a navštívil asi 153 zemí. Nejdelší cesta trvala skoro tři roky, z toho šest měsíců žil s Eskymáky v Kanadě. Mimo to je i čestným náčelníkem indiánského kmene Kikapů. Také ovládá 16 jazyků, například angličtinu, němčinu, španělštinu, ruštinu, ale učil se třeba i maorštinu.

„Čestným náčelníkem jsem tak trochu jako čestným doktorem, a to na velkou vzdálenost. Čestné občanství Prahy 10 si budu ale uvědomovat každý den,“ sdělil po udělení ocenění Miloslav Stingl.

Šestaosmdesátiletý občan Prahy 10 nejen cestuje po světě, ale také o svých výpravách píše poutavé knihy. Těch vyšlo dokonce už přes čtyřicet. Natočil také desítky cestopisných filmů a reportáží, hojně publikuje v našich i zahraničních časopisech. Německá televize ARD s ním natočila třináctidílný seriál.

Praha 10 mimo významného cestovatele předala čestné občanství Prahy 10 letos i rodákovi ze Strašnic, pedagogovi a bývalému starostovi Prahy 10 Karlu Výrutovi in memoriam. Ocenění získal i primář oddělení klinické biochemie, hematologie a imunologie Nemocnice Na Homolce Josef Hyánek nebo Antonín Štícha, plukovník Armády České republiky ve výslužbě.

Podívejte se na slavnostní udílení ceny Miloslavu Stingovi:

Fotogalerie
4 fotografie