„Co čtrnáct dnů probíhají mše v polštině, a protože někteří polsky neumí, přijdou asi zase až za týden,“ řekl Blesku farář Kazimierz Płachta. Dobrým znamením podle něj je, že chodí na mše i mladší generace.

Tu zastupovala Beátka Krenželoková (11), která se s mámou Janou (45) i tetou Alenou (46) oddala zpěvu církevních písní. „Muzicírování máme tak nějak v rodě. Ve vyhořelém kostelíku se maminka seznámila s tátou, tu se brali,“ prozradila Beátka.

Ani jedna z farnic nechápe, jak mohl někdo zničit tak cennou historickou památku, jakou kostelík z 16. století byl. „Je to smutné. Hlava mi to nebere. Bolestné je to, jako by mi někdo zapálil vlastní domov,“ smutní Jana Krenželoková.

To, co se stalo, nemůžou pochopit ani manželé Helena (79) a Julius (80) Ambrusovi z Třince. „Chodívali jsme sem do kostelíčka už jako děti, každou neděli. A chodit budeme, dokud nás sem nohy ještě donesou. Máme bolest v srdci tady z tohoto spáleniště,“ pokyvuje paní Helena.

Třinecká radnice vyhlásila sbírku na renovaci interiéru nového kostela, který má na místě toho původního vzniknout. Samotnou stavbu by měla pokrýt pojistka. „Oltář by měl zůstat na stejném místě,“ potvrdil Blesku farář Kazimierz Płachta.

Jak dodal, během minulé bohoslužby v neděli 6. srpna mezi sebou vybrali věřící na opravy přes 42 tisíc korun. Dalších 25 tisíc darovala rodina z nedaleké Ropice.

„Hlavně to chce pořádný projekt nového kostela. Aby se stavbou později nebyly potíže,“ rozmítal duchovní otec. O plány nové stavby by se měl na výzvu církve přičinit odborník Antonín Závada z Valašského Meziříčí.

Fotogalerie
24 fotografií