Oliver nešel v sourozeneckých stopách. Místo filmu se dal na byznys. A hned v dětství. „Mým prvním podnikatelským počinem byl prodej borůvek na rakouské hranici ve čtrnácti letech,“ vzpomněl.

Nejmladší z klanu Dlouhých se brzy prosadil. Je zakladatelem a spolumajitelem vyhledávače letenek Kiwi.com. Jeho firma patří mezi historicky nejúspěšnější české projekty s miliardovým globálním byznysem. Má zákazníky po celém světě.

Předání ceny v Brně Oliver, který má se svými nevlastními hereckými bratry společného tatínky, nestihl. Podle Terezy Liškové, která jej zastoupila, je v Americe. „Je mladý a strašně skromný. Co dokázal s naší firmou, je neskutečné,“ prozradila na oblíbeného šéfa.

V nedávném rozhovoru pro Blesk ale uvedl, že Michal si z počátku z jeho byznysu dělal legraci. Míša se mi zpočátku smál. Když teď vydělávám víc než on, tak už se mi nesměje. Ne, tak to není, dělám si legraci, vím, že mi fandí,“ řekl se smíchem Dlouhý na adresu svého staršího bratra. Vztahy mají spolu prý bezvadné a každoročně jezdí třeba pod stan.

V čem podniká?

Kiwi.com začínalo jako parta vývojářů, dnes jich firma 1 700 zaměstnanců. Prodejce letenek je nejrychleji rostoucí technologickou firmou ve střední Evropě. S růstem o 7 165 % mezi lety 2013 a 2016 vede žebříček, který loni sestavila auditorská společnost Deloitte.

Denně prodá 6 000 letenek

Vyhledávač denně zpracuje 6 000 objednávek. Pobočky jsou v Brně, v Kyjevě a na Fidži, firma jako taková ale působí po celém světě, s výjimkou Severní Koreje. Experti firmu řadí mezi nejužitečnější na světě. V budoucnu chce Oliver Dlouhý kromě letenek nabízet i kompletní cestovatelský servis od parkování, taxi přes ubytování až po nabídku restaurací.

Vyhledávač se zrodil z nouze

Nápad na založení světové firmy vznikl zcela spontánně. Před několika lety hledal Oliver se svou přítelkyní letenky do Portugalska. Osm tisíc korun pro ně tehdy jako pro studenty bylo hodně, a tak si sami vyhledali kombinaci nízkonákladových letů za dva tisíce korun. Zajímavý byznysmodel byl na světě. Oliver Dlouhý dokázal mladý start-up během pěti let vytáhnout na firmu s úctyhodným obratem v řádu desítek miliard korun.

VIDEO: Michal Dlouhý: Vdova po bratrovi už má nového muže! Je to skvělý chlap!

Video
Video se připravuje ...

Michal Dlouhý: Vdova po bratrovi už má nového muže! Je to skvělý chlap! David Turek, Jan Jedlička

Fotogalerie
4 fotografie