Nejen milovníci dobrého jídla, ale především milovníci dobrého vína na svátek Martina netrpělivě čekají. Vinaři v tento den mohou totiž otevřít první láhev z podzimní sklizně. A pokud se mladé svatomartinské víno vyvede, znamená to, že bude kvalitní celý ročník.

V této souvislosti se traduje pověst datovaná z doby panování císaře Josefa II. Na svátek svatého Martina totiž končila vinařům pracujícím pro větší sedláky služba a její pokračování se domlouvalo nad první skleničkou jiskrného vína, se kterým se mohlo také poprvé přiťuknout.

Svatomartinské hody se tak staly časem hodování a bujného veselí. Jednalo se totiž o období, kdy již sklizeň byla v bezpečí pod střechou a za dveřmi čekal klidný Advent. A tento příjemný zvyk dobrého jídla a pití přetrval do dnešní doby, kdy lidé rádi v době vrcholícího podzimu využijí příchodu mladého vína jako příležitosti pro pobavení a setkání s přáteli.Tak na zdraví a dobrou chuť!

Kam zajít na víno?

* Praha 1, Svatováclavská vinice - Pražský hrad

Pražané i turisté, procházející Pražským hradem, budou mít možnost 11. listopadu na Svatováclavské vinici se seznámit se Svatomartinským vínem.

* Praha 3, Náměstí Jiřího z Poděbrad

Více než 20 moravských a českých vinařů, pečenou husa, knedlík, červené a bílé zelí a mnoho dalších zážitků nabídnou celodenní Svatomartinské slavnosti v Praze na Náměstí Jiřího z Poděbrad. V 11.15 dorazí i Martin na bílém koni a po celý den bude hrát živá hudba. Slavnosti začínají v 10 hod.

* Praha 7 – Trója, Botanická zahrada Vinice sv. Kláry 

Mladá vína z Moravy a Čech můžou návštěvníci ochutnat 11. listopadu od 11 hod. ve viničním domku na Vinici sv. Kláry.

Něco pro děti: Restaurace s velkým dětským kroužkem Koružky na Vltavě, Praha 4-Braník: V 11 h přijde Martin na bílém koni a povozí i děti, od 13 h výtvarná dílna, od 15 h povídání o Indii, od 17 h minidisco. K jídlu bude samozřejmě husa!

* Kutná Hora, Galerie Středočeského kraje
Svatomartinské stojí za to ochutnat
Autor: profimedia.cz

Svátek mladého vína a Svatomartinské hody szačnou od 12 hod. v areálu Galerie Středočeského kraje – GASK v Kutné Hoře. V unikátních prostorech Jezuitské koleje bude připravena degustace více než 70 druhů mladých a Svatomartinských českých vín. Návštěvníci se můžou těšit i na ochutnávku specialit a variací na tradiční Svatomartinskou husu. Bohatý doprovodný program vyvrcholí koncertem Miro Žbirky.

* Jablonec nad Nisou, Komenského ul.

Největší akce Svatomartinských vín v regionu začne v 11 hod. a 11 minut v Jablonci nad Nisou. Ochutnat bude možné desítky prvních letošních moravských vín vyhlášených vinařů a Svatomartinské speciality.

* Klimkovice, Klimkovický zámek

Tradiční akce, kdy se poprvé otevřou mladá vína ročníku 2012 a návštěvníci si pochutnají na kačence se zelím a dalších Svatomartinských specialitách. Začátek je v 11 hod. a 11 minut v Klimkovickém zámku.

* Brno, Náměstí Svobody

Svatomartinské víno, tradiční svatomartinské pokrmy a tradice nabídne Svatomartinský košt na brněnském náměstí Svobody. Oslavy zahájí žehnání svatomartinskému vínu v Katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově. Odtud se vydá průvod v čele se sv. Martinem přes město na náměstí Svobody. Tam se přesně v 11 hodin otevře první láhev mladého svatomartinského vína a odstartuje tradiční Košt.

* Slavkov u Brna, Zámek Austerlitz

V 11 hod. přijede na zámek Svatý Martin a zároveň se otevřou letošní Svatomartinská vína.

* Hodonín, Masarykovo náměstí

Ochutnávku Svatomartinských vín od vinařů z obcí na Podluží a Hodonínsku nabídne degustace Svatomartinských vín z obcí Dolní Moravy. Akce začne v neděli 11. listopadu od 11 hodin a 11 minut. Chybět nebudou ani regionální gastronomické pokrmy.

* Hustopeče, Dukelské náměstí

Mladá vína a husí speciality bude možné ochutnat na Dukelském náměstí v Hustopečích. Přijede také Martin na bílém koni. Akce začne od 10 hodin.

* Kyjov, Náměstí před radnicí

Tradiční otevírání Svatomartinských vín na náměstí před radnicí v Kyjově začne přesně v 11 hodin a 11 minut.

* Mikulov, náměstí

Přesně v 11 hodin a 11 minut přijede na náměstí v Mikulově sv. Martin se svou družinou a otevřou se Svatomartinská vína. Svatomartinské oslavy a jarmark, ale začnou už v sobotu od 10 hodin.

* Valtice, Valtické Podzemí

V 11 hod. a 11 minut hostí Valtické podzemí slavnost prvních letošních vín a svatomartinských specialit.

* Uherské Hradiště, Masarykovo náměstí

Před jedenáctou hodinou dopolední bude na Masarykově náměstí zahájen slavnostní obřad žehnání Svatomartinského vína. Nové víno přiveze svatý Martin na bílém koni v doprovodu krojované chasy.

Proč se jí na sv. Martina husa?

Pečená husa patří ke svátku sv. Martina
Autor: profimedia.cz
Některé prameny mluví o tradici sahající až do doby římských legií, kde svatý Martin bojoval jako voják. Bitvy se mu ale příčily, a proto raději přešel na církevní studium. Když měl být slavnostně jmenován biskupem, Martin se ze skromnosti schoval mezi husy. Jejich kejhání však jeho úkryt vyzradilo. Na základě této husí zrady vznikla tradice svatomartinských hus, které na pekáči pykají za svůj čin. Jiná legenda říká, že husy svojí hlučností neustále přerušovaly Martinovo kázání, a proto se dostaly na svatomartinskou tabuli.