Ať už si připravujete turka, kávu v ručním presovači nebo sáhnete po instantní kávě, věřte, že teplota zásadně ovlivňuje kvalitu černém
Nahřejte hrníčky i ruční presovač, protože chladné šálky rychle srazí teplotu nápoje a vy se tak ochudíte o požitek z podmanivé vůně, která se nestihne plně rozvinout. Pokud doma nemáte opravdu kvalitní mlýnek, raději kupujte kávu namletou a vakuově balenou.
Velmi záleží na teplotě vody, kterou kávu zaléváte. Pro přípravu »českého turka« použijte vodu mírně pod bodem varu, asi 98 °C. Pro přípravu v ručním presovači je ideální teplota nižší, kolem 95 °C. A pokud máte čas jen na šálek instantní kávy, dejte si záležet, aby voda měla pouze 90 °C.
Když použijete vřelejší, kávu přepálíte a zkazíte. Schválně si to někdy zkuste, a budete se sami divit, jak velký je rozdíl v chuťovém i smyslovém požitku z kávy, kterou připravíte pomocí těchto vychytaných tipů nebo jen tak.
Příprava »českého turka« krok za krokem
1. krok: Do nahřátého hrnku vložte dvě vrchovaté lžičky kávy umleté na střední stupeň hrubosti.
2. krok: Zalijte postupně asi 1,5 dcl vody teplé 98oC - nejprve do jedné třetiny, a pak zbytek vody krouživým pohybem, aby proud vody nebyl příliš prudký a mletá káva se co nejméně zvířila.
3. krok: Zlehka třikrát zamíchejte. Odměnou vám bude pevná pěna v barvě mléčné čokolády. Počkejte asi tři minuty, než se sedlina usadí na dně. A pak si dosyta vychutnejte horký šálek voňavého „českého turka“.
Příprava instantní kávy krok za krokem
1. krok: Do předehřátého šálku vložte jednu až dvě vrchovaté lžičky
2. krok: Dolijte asi 2 dcl vody, kterou necháte zahřát ideálně pouze na teplotu 90oC. Použijete-li vodu vřelejší, kávu přepálíte a znehodnotíte.
3. krok: Kávu můžete vylepšit trochou horkého, nejlépe plnotučného. Zajistíte si tak pomalejší vstřebávání kofeinu do krve a kávové povzbuzení vám vydrží déle.
Kde se vzala káva?
Slovo »káva« je odvozeno od starého arabského »gahwah«. Byli to totiž Arabové, kteří se jako první nechali očarovat povzbuzujícím účinkem a vůní kávy. Arabové učinili z pěstování kávovníku státní tajemství a přísně ho chránili. Přesto se cestujícím kupcům podařilo už v roce 1615 propašovat kávu do Benátek, odkud si postupně našla cestu do celého světa.
... a kde náš »turek«?
Káva se postupně šířila i na venkov, kde se zpočátku prodávala jako lék. V Čechách získala velkou oblibu a způsobila převratné změny v pracovním dni i společenských zvyklostech. Pozvání na kávu vytlačilo klasické pozvání na oběd nebo na večeři a je dodnes vnímáno jako přátelské gesto.
Zdroj a foto: Jihlavanka