Pro koho je vhodný?

Robotický vysavač je určen hlavně pro lidi, kteří již nechtějí svůj čas trávit uklízením. Ty nejlepší robotické vysavače obsahují HEPA filtry, které zachycují nejjemnější částice pylu a prachu, a jsou vhodné pro alergiky.

Nevýhody příliš levných vysavačů

Jak dokazuje většina testů, levné výrobky neuklízejí dobře. Nevydrží dlouho fungovat a jsou poruchové. „Pokud stojí robot méně než pět tisíc, nebude zřejmě příliš kvalitní,“ domnívá se Jiří Chaloupka ze společnosti irobot.cz. a dodává: „Kvalitní robot musí něco vážit, lehký robot znamená nekvalitní součástky a slabou výbavu.“

Výkonnost,  nabíjení a údržba

Ten, kdo má menší byt, stačí mu robot, který zvládá pokrytí plochy do 90 m2. Největší pokrytí je asi 150 m2. Doba nabíjení se pohybuje kolem 3 hodin. Výrobci se snaží uzpůsobit robota tak, aby jeho údržba byla co nejjednodušší. „Důležitou součástí jsou kartáče, ty je potřeba pravidelně čistit. HEPA filtry je nutné zase pravidelně měnit, aby se zajistila kvalitní filtrace prachu a pylu v domácnosti,“ vysvětluje odborník na roboty.

Kvalita čidel

Levná čidla vydávají nízkofrekvenční zvuk, který lidé nevnímají, ale pro zvířata to může být velmi nepříjemné. Jiří Chaloupka doporučuje robotický vysavač s dotykovým nárazníkem. Proč? Při používání bezdotykových nárazníků dochází k objíždění i zdánlivých překážek, jako například záclony, igelitové tašky atd. Robot pak neuklízí dobře.

Rada Blesku

Nikdy nekupujte robotický vysavač u neautorizovaných prodejců. Nižší cena oproti autorizovanému prodejci je sice velkým lákadlem, ale většinou nekoupíte kvalitní výrobek. .