PRO OČKOVÁNÍ

Odpovídá epidemiolog Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu

1) Proč se Češi tak málo nechávají očkovat?

Mezi hlavní důvod patří, že chřipka není vnímána jako závažné onemocnění a proto je podceňována a to i zdravotníky. Dalším důvodem je chybějící doporučení praktického lékaře či specialisty, kteří by měli příslušnému pacientovi vysvětlit, proč je zrovna pro něj vhodné zvážit možnost očkování.

2) Proč doporučujete se dát očkovat proti chřipce?

Očkování proti chřipce poskytuje ochranu proti onemocnění chřipkou a proti dosti častým komplikacím k nimž v souvislosti s chřipkou dochází. U seniorů nebo chronicky nemocných by očkování proti chřipce mělo být samozřejmostí. U zdravých dospělých má také význam, neboť snižuje nemocnost a absenci v práci, tedy i ztrátu na výdělku. Navíc právě tato skupina osob (společně s dětmi) jsou ti, kteří chřipku přinášejí do domácnosti.

3) Kdy se dát očkovat?

Ideální čas na očkování proti chřipce je na podzim, před sezonou chřipky. Nejvhodnější období je právě nyní. Ochrana po očkování začne zhruba za 2 týdny, takže není vhodné to příliš odkládat.

PROTI OČKOVÁNÍ

MUDr. Ludmila Velecká, Institut celostní medicíny

1) Proč jste proti očkování?

Nejsem zastánkyní očkování, protože se tím naruší přirozená bariéra sliznice. Při napíchnutí si sice organismus vytvoří protilátky, ale jen vůči určitým virům.

2) Co byste radila nemocným vy?

Mnohem lepší je, když si člověk virózu prodělá a nechá organismus, aby se s ní vypořádal sám. Důležité je dát tělu čas a odpočívat.

3) Pacientům tedy očkování nedoporučujete?

Určitou výjimku vidím jen u starých a chronicky nemocných lidí, kdy chřipka může zkomplikovat jejich zdravotní stav, například cukrovku nebo srdeční choroby.

Na očkování proti chřipce Češi kašlou

V Česku je očkováno proti chřipce jen 7 % populace. Evropský průměr je 22% proočkovanost. „Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi jsme na tom s proočkovaností špatně,“ upozornil hlavní hygienik České republiky Michael Vít. Přitom sezonní chřipka je podle evropských statistik každoročně příčinou úmrtí až 200 tisíc lidí. „Jen v Česku zabije ročně dva tisíce lidí,“ upozornil epidemiolog ze Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl.