Co je vlastně pro mladé dívky vhodné? Na to a další zajímavosti kolem antikoncepce a očkování se Blesk ptal gynekoložky Taťány Rešlové z Porodnické a gynekologické kliniky v Hradci Králové.

Blesk: Jaká vyšetření by měla dívka absolvovat před nasazením kombinované hormonální antikoncepce?

MUDr. Rešlová: Pokud má lékař vybrat správnou antikoncepci, musí ho dívka přesně informovat o zdravotním stavu svém, svých rodičů a sourozenců. Musí udat svou výšku a hmotnost, nechat si změřit tlak. U dívky, která už měla pohlavní styk, musí lékař provést gynekologickou preventivní prohlídku.

Blesk: Jaké riziko může hrozit v případě užívání hormonální antikoncepce?

MUDr. Rešlová: Při užívání antikoncepce se může objevit hluboká žilní trombóza. U mladých dívek je sice její výskyt velmi nízký, ale ve věkové skupině žen mezi kolem 40 roku se významně zvyšuje riziko a antikoncepce může až za 75% případů žilní trombózy. Pokud chce lékař riziko co nejvíce snížit, je třeba, aby přihlédl k věku dívky, BMI (index tělesné hmotnosti – pozn. red.). Je nutné také zjistit, jestli nemá vrozenou nebo získanou dispozici ke krevní srážlivosti. V takovém případě by jí pilulky neměl předepsat.

Blesk: Co byste mladým dívkám doporučila? MUDr. Rešlová: Jestliže je dívka zdravá a přeje si vysoce spolehlivou antikoncepci, může se rozhodovat mezi  hormonální antikoncepcí nebo určitým typem nitroděložního tělíska. Pokud chce nechat ochranu na partnerovi, ideální je samozřejmě kondom.

Blesk: Jaké jsou novinky v antikoncepci pro mladé dívky?

MUDr. Rešlová: Největší novinkou je nitroděložní antikoncepce ve formě tělíska. Dřív se tělíska zaváděla jen ženám po porodu a pro mladá děvčata nebyla vhodná. Dnes je to jinak. Existuje malé tělísko, které je utvořeno z vlákna, na němž jsou upevněny čtyři měděné kroužky. Tato antikoncepce je dlouhodobá, vyžaduje výměnu až po pěti letech od zavedení. Cena tělíska se pohybuje od 3500 do 4500 Kč.

Blesk: Měly by se dívky nechat očkovat proti rakovině děložního čípku?

MUDr. Rešlová: Tohle očkování doporučuji každé dívce. Měla by ho absolvovat ještě před zahájením sexuálního života.

 

Očkování zdarma

Podle posledních zpráv ze sněmovny by se mohl podařit prosadit návrh sněmovního zdravotní výboru. Podle něj by zdravotní pojišťovny proplácely očkování proti rakovině děložního čípku v celé výši (asi 10 tisíc korun) dívkám mezi 13. a 14. rokem života.

Fotogalerie
3 fotografie