„Když vaříte klasickou technologií a se vším, co k tomu patří, pak má takové pivo svůj charakter a jakousi osobitost. Europivo se vyrábí na kvantitu, mnohdy se liší jen etiketou. Lidé ani nepoznají, odkud to pivo vlastně pochází. A to my rozhodně nechceme, my jsme na ‚tu naši hanáckou chuť‘ hrdí,“ dodává sládek Pivovaru Litovel Petr Kostelecký.

Video
Video se připravuje ...

 Litovel

Úrodnost Hané se odráží i v pivu  

Litovel se nachází v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví na úrodné Hané. Tedy v oblasti, kde je velmi kvalitní voda a kde se pěstuje ten nejkvalitnější ječmen. V takzvané tršické pánvi se pěstuje také ten nejkvalitnější chmel. „V Litovli dlouhodobě vaříme 200 tisíc hektolitrů za rok. Taková velikost pivovaru je ideální k tomu, abychom uplatnili klasické technologie, jež dělají české pivo českým pivem, tedy vaření, kvašení a konečně zrání,“ vysvětluje sládek. Proto na současných postupech ani velikosti nehodlá Pivovar Litovel nic měnit.

Autor: Litovel

Minipivovar jako sládkova pivní laboratoř

V areálu litovelského pivovaru se nachází zcela ojedinělá „pivní laboratoř“ – minipivovar. Ten už pátým rokem slouží sládkovi k vývoji a testování nových pivních receptur. „Ve dvou varných nádobách s objemem pouhých 250 litrů, což je stokrát méně ve srovnání s velikostí litovelské klasické varny, vzniká zlatý mok stejně jako při klasické produkci,“ upřesňuje Kostelecký. 

Jako jeden z prvních zde byl mimo jiné uvařen například 13° polotmavý nefiltrovaný speciál Litovel Gustav, který získal jméno po slavném českém zápasníkovi Gustavu Frištenském, manželovi dcery prvního litovelského sládka. Kvalitu takto vyrobeného piva v roce 2012 ocenili v degustační soutěži Pivní pečeť kvality zlatou medailí.

Minipivovar byl také zpřístupněn veřejnosti, která si zde pod dohledem sládka může uvařit vlastní pivo, třeba na svatbu, k životnímu jubileu nebo jenom ze zvědavosti.

Autor: Litovel

„Výčepní je dobrej, jen ty trubky jsou špatný“

O kvalitě nerozhodují jen výrobní technologie a postupy, ale i čepování a skladování. „Pivo sice může být kvalitní, ale pokud se o něj restauratér či hospodský nestará, tak s nadsázkou řečeno je vlastně jedno, co čepuje,“ zamýšlí se litovelský sládek.

Pivovar Litovel se proto rozhodl udělovat restauracím a hospodám, které se vyznačují vysokou kvalitou a péčí o své pivo, certifikát Litovelská pečeť kvality. „V takto označených provozovnách mají hosté záruku, že si na pivu pochutnají, a ocení, proč vyhrává v prestižních degustačních soutěžích, jako jsou České pivo, Zlatý pohár PIVEX nebo Zlatá pivní pečeť,“ doporučuje Petr Kostelecký.