Procházet či projíždět na kole tak zvané vinné stezky a cyklostezky není nic neobvyklého, podobně dnes můžete vyrazit na „pivostezku“ spojenou s výrobou či historií piva. První stezky tohoto typu se začaly objevovat před 20 lety a jejich počet i možnosti se stále rozšiřují spolu s rozvojem regionálních pivovarů. Najít kratší či delší pivní stezku nebo cyklostezku lze snad v každém kraji České republiky. Pokud budete ovšem cestovat na kole, nezapomínejte, že jako účastník silničního provozu nesmíte sednout na bicykl pod vlivem alkoholu. Přesto pro vás pivní cyklostezky, jejichž absolvování je samozřejmě možné spojit s konzumací piva, nemusejí ztratit na atraktivitě. Pivovary dnes již běžně nabízejí i piva nealkoholická. Případně můžete takovou cyklostezku projet na etapy, zajistíte-li si v místě poznávání a konzumace nocleh.

NEJEN NA KOLE

Pivní cyklostezky nejsou jediným poznáním, které se nejen milovníkům zlatavého moku v naší republice nabízí. Velké i menší pivovary často umožňují prohlídky svých provozů, kde můžete poznat, jak se pivo vyrábí, výjimkou nejsou ani noční exkurze a návštěvy spojené s ochutnávkou. V některých pivovarech lze absolvovat kurz vaření piva, jinde čekají na požitkáře pivní lázně. Léto je navíc obdobím pivních festivalů a slavností, které rovněž nabízejí zábavu nejen pro tatínky a pivo milující maminky. I sem tak můžete zavítat s celou rodinou.

NA JEDNO DO PIVOTÉKY

Je naprosto běžné, že strávíte večer se svou drahou polovičkou ve vinotéce, pokud ale oba upřednostňujete před vínem pivo, zajít můžete i do pivotéky. Zatím málo rozšířené české slovo označuje pivní obdobu provozovny s vínem. Najdete tu obvykle mnoho druhů piva pocházejících z míst, kam se jen těžko dostanete, případně od sládků, kteří své pivo nevyrábějí ve velkém a v supermarketu jej tak určitě nedostanete.