Existují dva typy »myčů«. Jedni myjí nádobí ve dřezu s napuštěnou vodou, druzí pod tekoucí vodou. Co je úspornější?

Mytí nádobí v napuštěném dřezu

Ideální je, pokud máte dva dřezy, jeden na mytí a druhý na oplachování. Napusťte si teplou vodu (cca 38–40 °C), na oplachování stačí studená. Mycí prostředek (2–3 vstříknutí) přidejte až po napuštění vody, zabráníte tím vytvoření velkého množství pěny. Myjte v tomto pořadí: sklo, porcelán, talíře, plastové a dřevěné nádobí, příbory, hrnce a pánve. POZOR: Jakmile pěna zmizí a mastnota a plovoucí nečistoty získají převahu, je rozhodně čas pro výměnu vody.

Tip pro vás: pokud skleničky uložíte po umytí dnem vzhůru na suchou utěrku, oschnou bez jediné kapky a i jejich okraje budou zcela beze skvrn.

Spotřeba vody: cca 15–40 litrů (dle délky mytí a počtu nádobí).

Mytí pod tekoucí vodou

Je jasné, že čím déle je voda puštěna a čím větším proudem teče, tím jsou vyšší náklady. Dobu mytí je tedy nutné minimalizovat. Nejprve nechte silně špinavé nádobí na chvíli odmočit. Dejte kapku mycího prostředku (2 ml) na houbičku, jakmile houbička přestane pěnit, je potřeba prostředek znovu nadávkovat. Doporučuje se vypínat vodu při »mytí« a oplachovat pod slabým proudem.

Úsporný tip: Do misky nalijte vodu a v ní rozmíchejte jedno vstříknutí mycího prostředku. Houbičkou a roztokem nádobí umyjte. Opláchněte pod tekoucí vodou. Pak nechejte okapat, nebo osušte.

Spotřeba vody: cca 20–70 litrů (dle délky mýtí a počtu nádobí).

Triky, jak na…

… připáleniny

Napusťte do hrnce trochu vody, tak aby pokrývala dno, přidejte prostředek na mytí nádobí nebo jedlou sodu a lehce vodu ohřejte.

… zaschlé skvrny od kávy, čaje       

Doporučujeme použít více mycího prostředku, nebo jemný abrazivní prostředek, případně jedlou sodu

… na barevné mapy na nerezovém nádobí

Jeden litr vody smíchejte s jedlou sodou nebo citronovou šťávou (2–3 polévkové lžíce) a roztok zahřejte. Nádobí do něj namočte, nechte chvíli působit, umyjte houbičkou a opláchněte.

… neutralizaci pachů z ryb, masa, česneku atd.

K odstranění použijte běžný mycí prostředek a kartáč, nádobí vydrhněte. Pokud pachy nezmizí, použijte citron nebo jedlou sodu.