1. rada: Zapomeňte na pračku

 V žádném případě neperte kůži v pračce, dokonce ani v ruce. „Nejlepší je svěřit ji čistírně, která má s chemickým čištěním kožených výrobků bohaté zkušenosti a umí výrobek eventuálně i dobarvit,“ poradila Miroslava Seidelová z firmy Kara. 

2. rada: Čistírna s doporučením

Ne všechny čistírny ale umí s kůží správně zacházet. Většina z nich si nechává podepsat papír, kterým se čistírna vzdává odpovědnosti za případné nepovedené zákroky. Nejlepší je bundu rovnou zakoupit u výrobce, který jako doplňkovou službu nabízí vlastní čistírnu včetně záruky na případnou výměnu zboží po nepovedeném čištění.

3. rada: Kožešinu otřete

Pokud máte látkovou bundu s odepínatelným límcem, můžete ji prát podle pokynů na cedulce. „Kožešinový límec lze velmi lehce omýt na povrchu čistou vodou a nechat usušit při pokojové teplotě, v žádném případě nedávat na topení nebo na slunce. Poškození se nemusíte bát, kožešina běžně mokne i zvířatům v přírodě,“ dodává Seidelová z Kary. Po sezóně je vždy dobré dát bundu do čistírny na pečlivější vyčištění.

4. rada: Žádný igelit!

Při skladování v žádném případě kůži ani kožešinu nenechávejte ve skříni v ochranném igelitovém vaku nebo v nízké vlhkosti vzduchu. To jí spíš uškodí, než pomůže! V případě poškození ji dejte opravit ihned, aby se to ještě nezhoršilo.