Při zmiňování důležitosti ochrany pokožky se hovoří o dvou typech záření, které znamenají riziko. Je to UV-A a UV-B záření, přičemž první jmenované záření nepřináší tak vysoké riziko vzniku zhoubného útvaru (melanomu), na druhou stranu významně přispívá ke stárnutí kůže. Je to tím, že díky své delší vlnové délce snáz pronikne do hlubších partií kůže a poškozuje zde vlákna, která zajišťují její pružnost.

OBÁVANÝ MELANOM

Kožní melanomy jsou nebezpečným onemocněním kůže a k jejich vzniku zásadní měrou přispívá právě druhý typ záření, UV-B. Podle zkušenosti odborníků se melanom objeví s větší pravděpodobností u lidí, kteří se během svého života opakovaně spálili na slunci.

Autor: Shutterstock

VÍCE BETA-KAROTENU?

Možná jste se setkali s radou, že máte své tělo před odjezdem na dovolenou dostatečně zásobit beta-karotenem, který vám zajistí snazší a trvalejší opálení a ochrání vás před rakovinou kůže. Beta-karoten má samozřejmě pro lidský organizmus důležitý význam. Látkovou přeměnou beta-karotenu vzniká v těle vitamín A. Patří mezi důležité antioxidanty, jeho účinek je hlavně v ochraně organizmu před volnými radikály, ale podporuje také zdravý zrak. A ano, odborníci jej doporučují užívat v případech, kdy je pokožka často vystavena slunečnímu záření. Zásobovat tělo beta karotenem však nestačí. Jeho účinky jsou preventivní – může mírnit poškození kůže vlivem volných radikálů, ke kterému při slunění dochází. Je však třeba jeho působení podpořit i dalšími opatřeními, sám o sobě nemá schopnost uchránit kůži před spálením a dalšími nežádoucími účinky nadměrného slunění.

Autor: Shutterstock

MRKEV A JAHODY

Beta-karoten můžete dnes užívat v podobě potravinových doplňků, ale kolem nás je množství jeho přírodních – přirozených zdrojů. V ovoci a zelenině způsobuje jeho obsah charakteristické žluto-červené zabarvení. Oblíbenými přírodními zdroji jsou třeba mrkev, meruňky, jahody nebo rajčata, ale nachází se i ve špenátu nebo petrželi. Předávkovat se beta-karotenem nelze, pokud jej tělo nevyužije, ukládá jej do svrchních vrstev kůže, což má za následek její naoranžovělé zabarvení. Při nedostatku beta-karotenu je organizmus náchylný k šerosleposti a celkovému oslabení obranyschopnosti. Tento stav hrozí např. kuřákům, milovníkům alkoholu, lidem s profesemi, kde jsou namáhány oči.

Autor: Shutterstock

JAK VYSOKÝ FAKTOR?

Co označují čísla faktorů na opalovacích přípravcích? SPF, jak se odborně ochrannému faktoru v kosmetických přípravcích říká, uvádí, jaká část ultrafialového záření se při jeho použití dostane do kůže. Např. faktor 10 propustí do kůže 1/10 ultrafialového záření a zjednodušeně řečeno prodlouží náš pobyt na slunci 10krát při vzniku stejných škod (např. zčervenání) jako bez použití tohoto faktoru. Obdobně faktor 20 propustí do kůže 1/20 ultrafialového záření, ochrání nás tedy před 95 % dopadajícího záření, faktor 50 nás ochrání před 98 % záření, faktor 100 před 99 % atd.

Autor: Shutterstock

zásady SLUNĚNÍ

Jak se správně opalovat?

*
Pokožku je třeba chránit, a to zejména vyvarováním se zbytečného pobytu na slunci. Důležité je vhodné oblečení, ale nestačí kus látky. Věděli jste např., že UV záření mnohem lépe pohlcuje tmavá silnější tkanina a naopak snáz jej propustí tkanina, která je vlhká?

*
Pravidla platí i pro všechny „typy mazání“. Nejčastěji chybujeme v tom, že používáme nedostatečné množství přípravku, neaplikujeme ho v potřebných časových intervalech. Stále přitom zapomínáme, že opalovací prostředky nejsou určeny k tomu, abychom mohli bezpečně chytat bronz, ale k tomu, aby nezbytný pobyt na slunci neměl nežádoucí následky.

*
Pokud už ke spálení dojde, je potřeba postižené místo ošetřit vhodným přípravkem, který pokožku zchladí, zklidní, hydratuje a podpoří její regeneraci. Nabízejí se volně prodejné přípravky s rozprašovačem, které zakoupíte v lékárně.