Dobrý den, mému otci naměřili zvýšený cholesterol. Lékař mu doporučil nějaký doplněk stravy, ale žádný konkrétní. V lékárně jsem jich viděla několik a nevím, jaký vybrat. Určitě mi prosím neraďte lék, těch už táta užívá hodně a navíc má problém s polykáním tablet. Děkuji.(Blanka W.)

Pokud chcete zvolit doplněk stravy, který není v tabletách, mohu otci doporučit již zmíněný Lecitamin. Je to jediný produkt na českém trhu v prášku, který by mohl působit na snížení cholesterolu. Užívá se jako chutný nápoj nebo například v jogurtu – tedy velmi pohodlně.

Dobrý den, kdy je třeba začít sledovat, jestli mám vysoký cholesterol? A jak si jej mohu „přivodit“? Děkuji.(F. Moravec)

Kontrola cholesterolu v těle by měla probíhat preventivně od raného mládí v rámci bezplatných preventivních prohlídek. Nejnovější studie ukazují, že vysokým cholesterolem trpí až 2 ze 3 dospělých (!), proto ani Vy s kontrolou neváhejte. Příčin vysokého cholesterolu je několik. Riziko roste s přibývajícím věkem, nicméně geneticky zvýšený cholesterol (tzv. familiární hypercholesterolémie) mohou mít i mladí lidé. Rizikovými faktory jsou dále kouření, nadměrné pití alkoholu, trvalý stres, nevyvážená strava a nedostatek pohybu.

Pane inženýre, dobrý den. Je mi 65 let, beru poměrně hodně léků a nevím, zda je pro mě vhodné užívat rostlinné steroly. Na druhou stranu se obávám vysokého cholesterolu a nerada bych jej podcenila. Děkuji za radu, hezký den.(Ljuba Prachařová)

Škoda, že neuvádíte, jaký cholesterol a další parametry Vám při preventivních prohlídkách naměřili, a zda už náhodou neberete léky na cholesterol (ze skupiny tzv. statinů). Ve Vašem věku se ale rozhodně vyplatí užívat Lecitamin v prášku jako prevenci, jíst aspoň 2x týdně porci lososa, 3x týdně si vzít hrst mandlí a jíst dostatek ovoce a zeleniny s vlákninou.

Dobrý den, slyšela jsem, že je na cholesterol dobrý lecitin – na trhu jsou ale i jiné přípravky, jaký si mám tedy vybrat, aby byl nejúčinější?(Evženie Nová)

Vyhledávejte takové, kde je lecitin v kombinaci s denní dávkou základních vitaminů a s rostlinnými steroly, které vážou cholesterol. Účinnost těchto přípravků, např. Lecitaminu, ještě podpoříte zdravým životním stylem plným pohybu a tzv. zdravou stravou bohatou na vlákninu ze zeleniny a ovoce.

Proč je Lescol XL tak drahý a čím je možnost ho nahradit. Určitě je na našem trhu preparát levnější a stejně ůčinný. Děkuji(Věra Mikundová)

Musíte požádat lékaře o zdůvodnění, proč vybral tento preparát, a pokud Vám to nestačí, vyžádejte si, aby Vás léčil lékem bez doplatku nebo s menším doplatkem.

Více se dozvíte informací a odpovědí otázky týkající se cholesterolu naleznete ZDE!