Alarmující skutečnost odhalil test MF Dnes. Nejpravděpodobnější verzí, jak se polybromované zpomalovače hoření do hrnků dostaly, je tato: V asijských státech se vyrobí například televize, jejíž součástí jsou právě polybromované zpomalovače hoření, které brání jejímu vznícení. Televize se pošle do Evropy, zde jí po několika letech užívání odevzdáme do šrotu, ten se pošle zpět do Asie, kde se recykluje a vyrobí se z něj něco jiného. Třeba termohrnečky...

Pokud vás přechází chuť na teplý čaj či kávu z termohrnku, bez kterého si třeba cestu do práce či dlouhé sezení v kanceláři nedokážete představit, tak se není čemu divit. Okamžitě sice nehrozí žádná otrava, ale při dlouhodobém popíjení z takové nádoby mohou být ohrožena játra, štítná žláza, nebezpečné chemické látky prokazatelně poruší vývoj plodu v těle matky, mohou i za neplodnost.

Termohrnky jsou oblíbené, mohou ale skrývat nebezpečí
Autor: Profimedia.cz
„Je to poměrně vážný problém. Chtěli bychom iniciovat zadání evropské studie, abychom Evropu chránili před dovozem takových výrobku ze třetích zemí,“ uvedl pro MF Dnes hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Blesk oslovil i prodejce, jehož termohrnky vyšly z testu s největším podílem nebezpečného polybromovaného zpomalovače hoření.

Drogerie dm tyto termohrnky nabízela jako dárek svým zákazníkům pouze za stržené body z jejich věrnostních kont.

„Naše společnost prohlašuje, že nebyla svým dodavatelem těchto termohrnků o jejich zdravotní závadnosti informována. Všem zákazníkům, kteří vyměnili body z věrnostního programu za zmíněné termohrnky, budou body vráceny. Zákazníci mohou dm termohrnek vrátit v kterékoliv prodejně," uvedla PR manažerka dm-drogerie  Eva Vaněčková.