Lidé je viděli den co den na televizní obrazovce a milovali je. A komunisté se toho rozhodli využít. Před třiceti lety ty "vážnější umělce" nahnali do Národního divadla a o týden později interprety lehčích múz pak do Divadla hudby, aby podepsali tzv. antichartu, tedy protest proti disidentské Chartě 77. Ti, co odmítli, začali mít problémy. Na ty druhé naopak čekal umělecký život i s výhodami. Hodně potupné a ostudné, přesto většina ze strachu o budoucnost podepsala. "Možná jsem ani podepsat nemusel, ale každopádně jsem se bál," řekl o svém podpisu pod antichartu rocker Petr Janda. Vystihl tak postoj mnoha svých kolegů. Také zpěvačka Eva Pilarová se hájí tím, že nikdy nebyla nějaký odbojář nebo partyzán. "Na Pragokoncertu po mně chtěli, abych se k tomu vyjádřila, což jsem odmítla," řekla Pilarová. Prý se nebude vyjadřovat k něčemu, co jí ani nedali přečíst. "To bylo moje jediné hrdinství. Ale nebyla jsem natolik statečná, abych to nepodepsala," přiznává. O tom, jestli byl strach o kariéru oprávněný, vypovídá třeba příběh dvou režisérek Kristiny Vlachové a Věry Chytilové. Právě dokončily film Hra o jablko. Komunisté ho chtěli pustit do kin jen tehdy, pokud podepíší. Chytilová to udělala, Vlachová odmítla. První jela s filmem do Ameriky, druhá skončila na vrátnici a ke své práci se mohla vrátit až po roce 1989.


Kdo například podepsal Kromě sedmi stovek obyčejných umělců podepsali i ti, kterých si režim zvláště cenil: 360 zasloužilých a 76 národních umělců. Mezi nimi byli Jan Werich, Jiří Sovák, Miloš Kopecký, Rudolf Hrušínský, stejně jako Karel Gott, Eva Pilarová, Radovan Lukavský, Jiří Korn, Jitka Zelenková, Petr Nárožný, Luděk Sobota, Jitka Molavcová, Karel Vágner či Josef Laufer.
Obrátila se na soud Zatímco někteří se za svůj podpis stydí a jiní to vysvětlují strachem, Helena Vondráčková přešla do protiútoku a soudila se s kritikem Janem Rejžkem za to, že prohlásil, že její jméno je na seznamu anticharty. Soud prohrála.
Omluvil se Zdeněk Svěrák sice také podepsal, ale později to veřejně označil za selhání hodné lítosti. Omluvil se za svoji zbabělost, stejně jako Michal Pavlata či Jiří Ornest.