Zdravím, zajímalo by mě, jestli se dají například rizikové sporty dopojistit až během dovolené. Když se náhle na běžné dovolené s rodinou rozhodnu, že si zkusím freeride nebo skydiving, mohu si tato rizika dopojistit? Díky!

Dobré odpoledne, Libore, dopojistit si rizikové sporty ke smlouvě, kterou jste před odjezdem uzavřel, zpětně není možné. Musel byste sjednat smlouvu novou, která bude krýt i freeride či skydiving. Jen doplním, že v DIRECTu jako jediní v ČR umíme rizikové sportovní činnosti pojistit právě jen na omezenou dobu, kdy je v rámci delší dovolené provozujete. Ideální tak je, když máte představu, kdy takové aktivity budete dělat.

Vyplatí se ještě v dnešní době sjednávat cestovní pojištění jinak než online?

Dobrý den, Radime, pokud patříte mezi těch 85 % lidí, kteří mají přístup k internetu, tak je to nejpohodlnější způsob sjednání. Navíc je tam většinou speciální online sleva. Proto počet sjednání přes internet každým rokem roste. Jediné, co se skutečně nevyplácí, je pojištění v ceně zájezdu, kde se platí provize cestovce, která nebývá zrovna nízká.

Proč si na cestovní pojištění vybrat právě Vaší společnost? Plynou z toho nějaké výhody oproti konkurenci? Děkuji.

Dobrý den, Danieli, výhod je celá řada: Léčebné výlohy sjednáváme vždy na neomezený limit, abychom měli jistotu, že klienta v tak důležité chvíli, když jde o zdraví, nenecháme na holičkách. Ze stejných důvodů pojištění odpovědnosti sjednáváme na nejvyšší limit na trhu. U všech dalších pojištění máte na výběr, zda je chcete či ne (a mimochodem i u nich máme nejvyšší limity na trhu). Rizikové činnosti umíme připojistit i na část dovolené, abyste neplatili přirážku v době, kdy nic rizikového neděláte. Máme dvě zcela nové pojištění – pojištění spoluúčasti na půjčeném vozidle a pojištění půjčovného za sportovní vybavení. Máme nejlepší poměr cena/výkon a maximálně jsme se snažili, abychom našim klientům vysvětlili, na co pojištěni jsou a na co ne. Díky tomu máme přehledné smlouvy a nejčitelnější podmínky. A hlavně - jsme srozumitelní. To třeba znamená, že když si přečtete naše pojistné podmínky, nezamotá se Vám hlava a budete vědět, o co jde.

Dobrý den Ondřeji, jakým způsobem se dá vyřešit problém v komunikaci v zahraničí s doktorem (existuje nějaká non stop asistence překladatele)? Jak si s tím poradit? Díky

Dobrý den, Jano, pomoc překladatele je součástí cestovní asistence. Při jednání s nemocničním personálem, s policií nebo jinými veřejnými činiteli zavolejte na asistenční službu, která Vám zajistí tlumočení přes telefon. Je ta však služba, kterou užijete v nouzi. Nelze ji tedy využívat například na objednání jídla v restauraci :-)

Člověk většinou nemá ponětí, kolik jednotlivé zákroky doopravdy stojí v Čechách, natož pak v cizině. Podle čeho mám tedy vyhodnotit, zda je krytí v rámci jednotlivých položek dostatečné či nikoliv?

Dobrý den, Kateřino, v zahraničí strop nákladů na léčbu a ošetření prakticky neexistuje. Nejlepší je to neřešit. Proto také v DIRECTU nabízíme ve všech balíčcích neomezený limit, abychom vždy věděli, že vždy uhradíme vše a klienta nenecháme na holičkách.

Zdravím, na konci léta se chystám odjet na víkend do německého městečka, které je vzdálené pár kilometrů od hranic. Je důležité si platit cestovní pojištění?

Dobrý den, pokud budete mít jednoduchý způsob, jak se odvézt do české nemocnice, tak to teoreticky není potřeba. Pokud ale budete v bezvědomí a převezou Vás do německé nemocnice nebo Vám ukradnou zavazadla či někoho zraníte nebo někomu způsobíte jinou škodu, tak budete nejspíš čelit nepříjemným problémům. Základní pojištění na den stojí od 30 korun, což podle mě stojí za to, že nic neriskujete.

Dobrý den, slyšela jsem, že když se mi něco stane na dovolené a změří mi alkohol, pojišťovna nic nezaplatí. Je to pravda?

Dobrý den, Martino, všechny pojišťovny mají uvedeno, že nehradí škody vzniklé následkem požití alkoholu či jiné omamné nebo psychotropní látky. Alkohol ale musí být důvodem vzniku škody. Pokud tedy vypijete lahev rumu a při pádu si zlomíte nohu, tak s penězi těžko můžete počítat. Pokud ale vypijete půl lahve vína a spadne Vám na hlavu cestou z vinárny květináč, tak například my v DIRECTu Vaše ošetření samozřejmě uhradíme.

Více informací naleznete na www.direct.cz

Pokud vás téma zaujalo a rádi byste se dozvěděli více, prohlédněte si celý chat s odborníkem!