Jděte do banky, kde máte účet

Na hypotéku se poptejte v bance, kde máte účet. Znají vás tam, protože vám na účet pravidelně chodí výplata. Budete pro ně tedy důvěryhodní. Určitě jim ale hned nekývněte na nabídku. Vyplatí se oslovit i další banky.

Nechte si udělat více nabídek

Srovnáváním různých nabídek se dá ušetřit dost peněz. Vždy si proto nechte zpracovat co nejvíce nabídek. A i když se nakonec rozhodnete pro banku, ve které máte účet, protože jí důvěřujete, nebojte se na rovinu říci, že vám jinde nabídli nižší úrok. Finanční poradci se vám ve většině případů budou snažit vyjít vstříc.

Zajímejte se o poplatky

Nechte si sepsat a vysvětlit všechny poplatky, které jsou s pořízením a splácením hypotéky spojené. Pozor na poplatek za vedení hypotečního účtu, poplatek za vyřízení žádosti o úvěr, za odhad nemovitosti atd. „Hypotéka je pro většinu klientů největší investicí v jejich životě, proto potřebují znát maximum dostupných informací a v tomto směru hrají nezastupitelnou roli pobočky a kvalitní poradci,“ říká Jan Bureš z Raiffeisenbank.

Pozor na skryté podmínky

Nenechte si vnutit produkty, které nepotřebujete. Některé banky přesvědčují klienta k uzavření např. životního pojištění se specifickými podmínkami. Nabídnou sice nižší sazbu, ale drahá pojistka hypotéku nakonec nepříjemně prodraží.

Ptejte se na mimořádné splátky

Počítáte s tím, že v budoucnosti začnete vydělávat více nebo vás čekají roční prémie, a budete tak moci zmenšit svůj dluh? Bez poplatků to většinou jde jen v době, kdy vám skončí fixace úrokové sazby. Některé banky ale nabízejí flexibilní splátky nebo možnost mimořádných splátek. Nezapomeňte se důkladně přeptat na to, jaké máte možnosti.