Aktuálně se úroková sazba hypoték na konci roku 2014 dostala na 2,44 procenta, jak vyplývá z údajů společnosti Fincentrum Hypoindex, která úrokové sazby sleduje dvanáct let a připravuje i jejich srovnání. Za celou dobu sledování je aktuální hodnota nejnižší. Průměrná sazba hypotečních úvěrů poskytovaných tuzemskými bankami bude podle ekonomů klesat i v nadcházejících měsících.

Srovnání úrokových sazeb hypoték

Specializované analytické společnosti nabízejí srovnání úrokových sazeb hypoték 2014. A v roce 2015 je budou samozřejmě opět aktualizovat. Nabízejí také obvykle hypoteční kalkulačku, kde si zájemci mohou orientačně spočítat, kolik měsíčně zaplatí.

Nejčastější hypotéku, tedy půjčku s fixací úrokové sazby na 5 let, nabízí v současnosti nejvýhodněji Sberbank CZ, kde je úroková sazba 2,46 procenta. Poplatek za sjednání hypotéky je 1 Kč.

Výhodná sazba 3,04 procenta je také u Expobanky (s poplatkem 5000 korun). Česká spořitelna a Poštovní spořitelna nabízejí 3,19 procenta a poplatek mezi třemi a čtyřmi tisíci. Pod 3,5 procenta se pohybují ještě UniCredit Bank, Hypoteční banka, ČSOB a Komerční banka.

Hypoteční kalkulačka

Zájemce o půjčku na bydlení by se měl nejprve zorientovat. Hypoteční kalkulačka, kterou poskytují různé analytické společnosti, je v tomto směru nejlepší první krok. Ještě než se rozhodnete, oslovte několik bank, protože hypoteční kalkulačka vám poskytne jen rámcový přehled a oficiální nabídka bank se také v individuálním případě může změnit ve prospěch klienta. Každopádně platí, že svému klientovi banka obvykle nedá nejlepší nabídku. Zájemci by se proto neměli bát vyjednávat a rozhodně nesáhnout hned po první nabídce.