Kreditka vám totiž vlastně nabízí bezúročnou půjčku. Stačí, když peníze vrátíte v bezúročném období a za jejich půjčení neplatíte nic. Jediný poplatek, se kterým se musíte smířit, je ten za vedení kreditního účtu. Záleží ale na bance a vaší útratě. U některých bank je totiž vedení kreditního účtu zdarma, u dalších musíte za jeho bezplatné vedení »zaplatit« útratou. Například u ČSOB stojí vedení padesát korun měsíčně. „Pokud klient utratí kartou měsíčně aslepoň 5000 Kč, pak za vedení nic neplatí,“ říká Pavla Hávová z ČSOB.

Pohlídejte si bezúročné období

Čtyřicet až padesát pět dní. Tak dlouho nejčastěji trvá bezúročné období, které banky nabízejí. Ale pozor! Tohle období nezačíná běžet dnem, kdy peníze utratíte, ale prvním dnem tzv. účetního období. A to je u každého individuální. „Každý klient má nastaveno účetní období (zpravidla 30 dní). Pokud z kreditní karty čerpá hned první den tohoto období, může částku bezúročně splatit v průběhu 55 dní (30 + 25 dní). Jestli ale kreditní kartu použije až poslední den účetního období, zbývá mu na bezúročné splacení 25 dní,“ vysvětluje Martina Slavíková z Ery.

„Držitel kreditní karty 30 dnů čerpá úvěr, potom dostane výpis a má dalších cca 25 dnů na zaplacení, tj. dohromady 55 dnů. Nehraje roli, který den měsíce kartu dostane a začne čerpat, důležité je, který cyklus splácení si vybere,“ dodává Vladimír Michna z banky Zuno.

Příklad: Pokud by tedy např. pro vás účetní období začínalo 1. května, a vy v ten den nakoupili, máte před sebou ještě 55 dní na vrácení peněz (záleží na počtu bezúročných dnů, které nabízí vaše kreditka). V případě, že ale kreditkou zaplatíte 30. května, zbývá vám z bezúročného období jen 25 dní.

3 rady pro bezúročné bodobí

1) Vždy se v bance informujte na účetní období své kreditní karty.

2) Sledujte výpis z kreditní karty s přehledem všech plateb, který mj. obsahuje i vyčerpanou částku, povinnou minimální splátku nebo datum splatnosti.

3) Pečlivě si hlídejte datum splatnosti. Pokud se nechcete o nic starat, sjednejte si plnou automatickou splátku (inkaso).

Smršť výhodných nabídek

Chcete nulové poplaty, vysoký kreditní limitt nebo třeba levnější benzín? Stačí si vybrat. Banky se předhánějí ve výhodách, které společně s kreditkami nabízejí.

Vybírat tak můžete mezi různými nabídkami pojištění, třeba proti zneužití karty nebo pojištění osobních věcí. Například Era nabízí zdarma pojištění proti poškození, zničení nebo odcizení věci koupené Era kreditkou 6 měsíců od nákupu. Výhodné jsou i asistenční služby nebo prodloužená záruka. Zajímavé je i pojištění nejlepší ceny, které nabízí Raiffesienbank. Pokud mají někde zboží zakoupené kartou levněji, pojištění vám doplatí rozdíl.

Milovníci výhodných nákupů zase můžou u některých karte zsbírat body a mít pak slevy na různé služby nebo nákupy. Jinde vám pak zase rovnou na účert vrátí procento z utracených peněz. Pokud vám tedy banka nabídne 2 % z útraty (většinou je tam ale limit na maximální útratu), znamená to, že když s kartou utratíte 10 000 korun za měsíc, vrátí se vám 200 Kč. Nedostanete je sice na účet, ale váš dluh u banky se sníží na 9800 Kč.