„Jde o historické a přelomové rozhodnutí českého soudnictví,“ uvedl Petr Toman, který službě Poplatkyzpet.cz poskytuje právní poradenství. Pomocí této služby zažádalo o vrácení peněz z nejrůznějších bankovních domů na 128 tisíc klientů!

Banka je překvapená

„Jsme překvapeni, že soud se přiklonil k tomuto rozhodnutí, a to zejména z toho důvodu, že v bankovním sektoru panuje silné konkurenční a transparentní prostředí,“ uvedla mluvčí Hypoteční banky Kateřina Krásová a dodala: „Klienti si bankovní ústav volí dobrovolně a do smluvního vztahu vstupují na základě jasně prezentovaných smluvních podmínek. Jsme připraveni využít všech prostředků nabízených právním řádem ke zvrácení tohoto rozhodnutí, neboť účtování bankovních poplatků považujeme za oprávněné."

Aktivisté se radují

Soudce Obvodního soudu pro Prahu 5 to však viděl jinak a podle jeho rozhodnutí musí hypotéční banka vrátit klientovi 4200 Kč.

Výsledek soudu je velmi významný, jelikož může celou kauzu posunout jiným směrem. Banky mají konečně před sebou jasné precedentní rozhodnutí a měly by si uvědomit, že v případě, kdy budou na naše výzvy o

K akci Poplatky zpět se přidalo už na 1280 tisíc klientů
Autor: profimedia.cz
vrácení bankovních poplatků stále reagovat zamítavě a usilovat o soudní řízení, bude je to stát nemalé peníze na soudních výdajích," doplnil majitel serveru Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher.

Čekají klienty soudní tahanice?

„Pokud ani teď banky nezmění názor, je to výsměch českým spotřebitelům i justici a spravedlnosti. Pak nás čeká největší smršť žalob v historii justice, ve které bankám ukážeme, že nerespektování práv českých spotřebitelů a spravedlnosti se nevyplácí," přidal se i provozovatel serveru Jdeto.de Petr Němec.

Společnosti BSP Lawyer Partners bylo dosud doručeno 128 000 plných mocí. Plné moci můžete posílat ještě do 30. dubna. Společnost bankám jménem všech klientů rozeslala výzvy k jednání. Banky na ně prý reagují zamítavě, takže iniciativy vyzvou klienty k tomu, aby souhlasili s řešením soudní cestou.

Tuzemské banky čelí prvním individuálním žalobám kvůli poplatkům za vedení úvěrových účtů od února.