Každý den maso a týdenní jídelníček, který by se nestyděl nabízet tříhvězdičkový hotel. Jídlo čtyřikrát denně, zelenina, kompoty, jogurty. Nedělní vepřo-knedlo-zelo. Tak si žijí vězni ve Vinařicích na Kladensku a velmi podobně i ve věznicích jiných. To vše bez práce a za peníze daňových poplatníků. Staří lidé v domovech důchodců musejí na skromnější jídelníček denně přispívat 60 korunami. Čtvrtku chleba, máslo a salám k snídani. Veku, máslo, mléko a sýr ke svačině. Hutnou selskou polévku a hovězí tokáň s rýží k obědu. K večeři párek s fazolemi a okurkou. Tak vypadá menu jednoho pondělka ve vinařické věznici. Vaří se tu i »dieta«, kde maso, uzeniny a sýry také nechybějí."Denní limit na stravu pro jednoho vězně je 45 korun," řekla mluvčí Vězeňské služby Miroslava Havlíčková. Touto sumou zřejmě mínila jen nákupní cenu surovin. Přiznala, že celkové náklady na jednoho vězně a den činí 500 korun, tedy 15 tisíc korun měsíčně! Podle Havlíčkové nelze vězně na stravě šidit. "Jsou potrestáni odnětím svobody. Nelze je trestat snižováním stravních dávek," uvedla s tím, že tyto dávky respektují normy dané zákonem.Poslední výzkum Českého statistického úřadu zjistil, že důchodce má na měsíc v celostátním průměru 7143 korun. Na všechno. "Když zaplatím nájem a poplatky, zbude mi jen na skromné živobytí. Do restaurace mohu jít na oběd jen jednou, dvakrát do měsíce," řekl důchodce Josef C. (73). Vinařický vězeňský jídelníček zahanbil moderní domov důchodců v Praze 4. "Náklady na stravu jsou samozřejmě vyšší, ale důchodci na ni přispívají 60 korun denně," uvedla vedoucí provozu Domova důchodců na Jižním Městě Hana Šillerová. Když srovnávala jejich jídelníček s vězeňským, divila se. "Když je masitý oběd, večeře je skromnější. Pokud dáváme k večeři sýr, není už uzenina a naopak," řekla. Za jídelníček vinařických vězňů by se prý nestyděl ani ředitel hotelu Nusle Jiří Luka, v jehož restauraci se stravují nejen skupiny ubytovaných hostů. Když vykalkuloval jídla vězňů na poměry restaurace, denní průměr v korunách byl více než 200 korun na osobu! Většina lidí, kterých se Blesk zeptal, chce, aby si vězni stravu a pobyt ve vězení odpracovali. Práce pro vězně ale není. "Když věznici opustí, náklady vymáháme. Bohužel, s malým úspěchem," konstatovala mluvčí Vězeňské služby Miroslava Havlíčková. Na kolik přijde vězeňské menu v hotelu Pokud by vězeňský jídelníček nabízel tříhvězdičkový hotel, pak by pondělní celodenní menu vyšlo na 235, nedělní dokonce na 259 Kč. Vězeňská služba přitom tvrdí, že jídlo pro jednoho vězně na den vyjde na 45 korun! Pondělí Snídaně: čtvrtka chleba, máslo, čaj, 10 dkg salámu 47 Kč Svačina: čtvrtka chleba, máslo, tousty 40 Kč Oběd: selská polévka, hovězí tokáň, dušená rýže 80 Kč Večeře: fazole na kyselo, uzenina, okurka, chléb, čaj 68 Kč Neděle Snídaně: čtvrtka chleba, máslo, marmeláda, sladké pečivo, čokonápoj 48 Kč Svačina: 4 ks rohlíku, máslo, mléko, jogurt 46 Kč Oběd: ovarová polévka, pečený vepřový bůček, bramborový knedlík, špenát 90 Kč Večeře: čtvrtka chleba, máslo, 10 dkg salámu, 5 dkg taveného sýra, ovoce a zelenina, čaj 75 Kč