Velkoprostorové vozy typu MPV jsou stále oblíbenější volbou českých řidičů při nákupu ojetého auta. Mají variabilní interiér s posuvnými zadními sedačkami, kdy zájemce může volit mezi místem pro pasažéry a prostorem pro zavazadla.

„Vozy MPV jsou častým cílem našich zákazníků. Jejich praktičnost a užitné vlastnosti oceňují nejen muži, ale i ženy, které tvoří přibližně čtvrtinu zájemců o automobil této kategorie,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka AAA AUTO.

„Poptávka po těchto vozech téměř překonává nabídku, proto pokud si někdo koupí vůz MPV nyní a bude jej udržovat v dobrém stavu, po několika letech jej opět velmi snadno prodá,“ upozorňuje Topolová. Prodej „empévéček“ kulminuje s příchodem letní sezóny, kdy se rodiny chystají na dovolené. Nabídka AAA AUTO v současnosti čítá téměř tisícovku těchto vozů.

K nejprodávanějším modelům dlouhodobě patří Renault Scénic, Škoda Roomster, Citroën C4 Picasso, Ford C-MAX či Opel Zafira. Vozy této řady poskytují skvělý výhled dětem i řadu úložných prostor v interiéru. Vejdou se do nich kola, lyže nebo větší zavazadla na delší dovolenou. Pohodlně se v nich uvelebí rodina s více než dvěma dětmi a místo se tu najde i pro babičku!

VW Sahran 2.0 TDI 2011
Autor: aaaauto.cz

Užitečné rady při nákupu rodinného auta:

Francouzská MPV mají obecně výhodu především v nižších prodejních cenách. To pramení z mnohdy neopodstatněných obav kupujících z jejich vyšší poruchovosti. Dalšími lákadly jsou pohodlný podvozek, elegantní design a promyšlené uspořádání interiéru.

Nejdražší bývají obvykle modely z produkce koncernu VW. Sharan, Alhambra či Galaxy, které patří mezi hvězdy bazarového nebe, tudíž jejich ceny klesají jen velmi pomalu. Vysoká poptávka navíc hraje do karet různým podvodníkům, a tak na trhu není nouze o vozy se stočeným tachometrem či nekvalitně opravené exempláře po vážných bouračkách.

Vícečlenné rodiny uvažující o sedmimístném MPV by měly mít na paměti, že při využití třetí řady sedaček se u mnoha modelů objem zavazadelníku redukuje do takřka nepoužitelných rozměrů. Cesta na delší dovolenou v sedmi lidech se tak v praxi neobejde bez přídavného střešního boxu. Zároveň je na místě připomenout, že sedadla pro cestující v třetí řadě jsou většinou vhodná jen pro děti. Prostor pro nohy je zde velmi omezený a dospělý člověk či odrostlejší potomek zde nebude chtít strávit déle než půl hodiny. Proto je vhodné vzít s sebou do autobazaru celou rodinu a přepravní kapacitu vybraného vozu pořádně vyzkoušet.

Ford S-Max 2011
Autor: aaaauto.cz

Velké oblibě se těší modely, u nichž je možné nevyužitou třetí řadu sedadel úplně sklopit do podlahy. To nabízí například Opel Zafira či Citroen C4 Grand Picasso. Odpadnou tak starosti s uskladněním vyjímatelných a většinou dost těžkých a neskladných sedaček.

Při výběru konkrétní ojetiny je potřeba věnovat pozornost technickému průkazu, v němž musí počet uvedených sedadel odpovídat skutečnosti ve voze. Jinak auto neprojde STK.