Musíte jediné – najít si znamení, ve kterém se váš školák či školačka narodil či narodila. A hned budete „v obraze“…

BERAN 21. 3. – 20. 4.

Jaký je:
Dítko zrozené ve znamení Berana je neposedné a tvrdohlavé. Své okolí ale okouzluje optimismem a nezkrotnou povahou. Je přirozeně soutěživé, bojovné a samostatné. Úkoly zvládá bez pomoci, ale jen ty, které se mu hodí do jeho plánů. Jeho ohnivá osobnost touží po svobodě.

Klady a zápory:
Je statečné, upřímné a veselé. Občas se může svou zbrklostí dostat do potíží. Na příkazy a zákazy reaguje podvědomým vzdorem. Pozor, pokud se pro něco rozhodne, nehnete s ním. A nepomůžou ani tresty!

Jak na něj:
Při výchově se obrňte láskou a trpělivostí. Dítě narozené ve znamení Berana potřebuje cítit důvěru a prostor k diskuzi. Braňte se příkazům a zákazům, násilí by mohlo podlomit jeho sebedůvěru a jen ho zatvrdit. Vysvětlením a milým slovem dosáhnete daleko víc, než přehnanou přísností. Úkol pro vás? Naučte ho respektovat a dodržovat dohodnutá pravidla. Aktivní sportování, zájmový kroužek nebo i domácí mazlíček vašeho školáka zbaví jeho nezkrotné energie a naučí disciplíně.

Velký horoskop pro školáky
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

BÝK 21. 4. – 20. 5.

Jaký je:
Houževnatý, ctižádostivý a velmi pracovitý. I když to na první pohled tak nevypadá, je daleko zodpovědnější a zralejší než stejně staré děti. Miluje svůj klid a harmonii. Potřebuje mít pocit jistoty a bezpečí domova. Má mlsný jazýček a výborný hudební sluch.

Klady a zápory:
Je mimořádně silný a zdravý. Občas může působit trochu těžkopádně, ale když se pro něco zapálí, umí jít tvrdohlavě za svým (podobnost s Beranem je víc než zřejmá). Má upřímnou, srdečnou povahu. Pro toho, koho si oblíbí, udělá všechno. Těžko odpouští křivdu, místo toho se ještě více „zabýčí“. Často se u něho vyskytují vlastnické sklony, což mu může v dětském kolektivu přinášet problémy.

Jak na něj:
Snažte se dítě chválit a motivovat. Potřebuje trpělivý a citlivý přístup. Křik a výhrůžky na Býka rozhodně neplatí. Naučte ho pozitivně vnímat změny, protože se jich instinktivně bojí. Jeho odhodlání a silná vůle se můžou kladně projevit v uměleckém kroužku. Je pečlivý a své úkoly poctivě plní. Pozor na jeho bohémské sklony, pokud ustoupíte, bude si dělat, co chce.

BLÍŽENEC 21. 5. – 21. 6.

Jaký je:
Nepředvídatelný Blíženec má každou chvíli jinou náladu. Je velmi zvídavý a bystrý, ale těžko se dokáže dlouho soustředit na jednu věc. I když může působit flegmaticky, uvnitř všechno intenzivně prožívá. Často se zasní a žije ve svém světě plném fantazie.

Klady a zápory:
Pátrá po stále nových informacích a na nově vzniklé situace umí rychle a pohotově reagovat. Občas se mu podaří vyslovit myšlenku dřív, než o ní stačil přemýšlet. Následky ho pak trápí. Na stres reaguje nepřiměřeně, kontroverzní situace řeší útěkem z boje.

Jak na něj:
Naučte ho trpělivosti a soustředění. Má plno zájmů, ale dlouho nevydrží u jedné věci. Také dochvilnost není jeho silná stránka. Přihlaste ho do kroužků, kde může uplatnit své nápady, cit pro cizí jazyky nebo umělecké nadání. Nejrizikovější jsou pro něho stereotyp a rutina. Snažte se mu věci vysvětlovat jasně a srozumitelně, to mu nejvíce vyhovuje. Vyžadujte po něm dodržení toho, co slíbil.

RAK 22. 6. – 22. 7.

Jaký je:
Citlivý, náladový a emociální. Pokud je něčím nejistý a zmatený, vyžaduje vaši péči a pozornost. Pozor na jeho citovou závislost na rodičích a domově. Učí se trochu pomalu, ale získané vědomosti bývají trvalého charakteru. Nedá se říct, že by byl vášnivý sportovec, ale pokud si už nějaký sport oblíbí, je v něm víc než dobrý.

Klady a zápory:
Když se cítí dobře, dovede být veselý a vtipný, plný fantazie. Snaží se všechno pochopit. Jeho zdánlivý nepořádek je důmyslný systém, ve kterém se vyzná jen on. Často postupuje: dva kroky dopředu, tři dozadu. Dovede být tvrdohlavý a ze svých názorů jen těžko sleví.

Jak na něj:
Vyrovnané dítě nebude ve škole mít žádné problémy. Ale stačí, aby se ho něco neprávem dotklo, a ztratí veškerou chuť a zájem o jakékoliv učení. Pozor na jeho přehnanou citlivost, připravte se na to, že „proplakaná“ rána se stanou samozřejmostí. Je ale víc než jasné, že do školy stejně musí chodit, takže to chce z vaší strany pevné nervy.

Velký horoskop pro školáky
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

LEV 23. 7. – 23. 8.

Jaký je:
Sebejistý, silný a nezávislý Lvíček si rád dělá, co chce. Je veselý, přátelský, ale dokáže být i bezohledný. Ve většině případů oslňuje své okolí uměleckým nadáním, ale lehce ho přemůže lenivost. Potřebuje obdiv a uznání, rád se předvádí. V kolektivu se projevují jeho vůdcovské sklony.

Klady a zápory:
Lev je chytrý, okouzlující, šikovný a vynalézavý. Někdy ale bývá až přehnaně citlivý a lehkomyslný. Když usoudí, že je cíl příliš nedostupný, lehce se vzdá. Těžce snáší kritiku. Pokud ho rozmazlíte, přeroste vám přes hlavu.

Jak na něj:
Potřebuje citlivý přístup a povzbuzení, aby se naučil dodržovat disciplínu a dokončil i nesnadné úkoly. Učení mu půjde lehce, ale bez motivace nepodá maximální výkon. Splnění těžkého a důležitého úkolu mu dodá sebevědomí. V zásadních věcech musíte určit pevné hranice, které nesmí překročit, jinak vás s požitkem „sežere“.

PANNA 24. 8. – 23. 9.

Jaké je:
Dítě narozené ve znamení Panny je klidné, přátelské a inteligentní. Má vyvinutý smysl pro pořádek, své věci udržuje v čistotě a uklízí na místo. Úkoly plní svědomitě a zodpovědně. V neznámém prostředí působí zamlkle a mezi cizími lidmi trpí trémou. Miluje přírodu a volnost.

Klady a zápory:
Je praktické, pracovité a oddané. Zajímá se a pečuje o druhé, nevadí mu se o všechno rozdělit. Pokud něco správně nepochopí, nebo cítí, že to není správné, může se zatvrdit. Na neplánované změny reaguje zpravidla podrážděně až bázlivě. Ve strachu jedná i unáhleně. Všemu, co nezná, nedůvěřuje.

Jak na něj:
Potřebuje chválu, důvěru a laskavé jednání. Hodně věcí bere osobně, ale je natolik inteligentní, že pochopí vysvětlení nebo argumenty. Nejen ve škole musí mít pocit důležitosti. Nechte ho tvořit a hledat si vlastní cestu.

VÁHY 24. 9. – 23. 10.

Jaké je:
Jemné, citlivé a působí vyrovnaně, i když trochu váhavě. Často neví, co chce, a těžko se rozhoduje. Dítě narozené ve znamení Vah touží po dokonalé rodině. Je společenské, spravedlivé a ohleduplné. Jeho talent se nejlépe projeví v hudbě, tanci a výtvarné činnosti.

Klady a zápory:
Musí se naučit přijmout zodpovědnost za své rozhodnutí a činy. I když mu to déle trvá, je při učení důkladné. Je přátelské, poctivé a nemá rádo neslušné výrazy. Lehce se přizpůsobí okolí a nechá se jím ovlivnit. V případě rodičů je to vynikající, nechává se ale ovlivnit i kamarády, což už tak skvělé není. Buďte tedy připravená na občasné výchovné problémy.

Jak na ně:
Aby mohlo plnit své úkoly, potřebuje klidné, tolerantní a nekonfliktní okolí. Těžko se vyrovnává s vyhrocenými situacemi. Jednejte s ním s klidem, úsměvem a velkou dávkou pochopení. Nátlak a síla přesunou misku vah přesně na opačnou stranu. Budete mít problém s disciplínou, správným usměrněním a nerozhodností vašeho dítěte. Naučte se ho pochválit za dosáhnutý úspěch, méně kritizovat. Také jeho důvěra je velmi křehká.

ŠTÍR 24. 10. – 22. 11.

Jaký je:
Okouzlující, citlivý a tajemný Štír si vás doslova omotává okolo prstu. Pozor na to! Skrývá se za tím vášnivá a odhodlaná bojovnost. Pokud mu podlehnete, přeroste vám přes hlavu. Má dar přesvědčení, dokáže, že zelené je modré, jen aby dostal novou hračku nebo oblíbenou laskominu. Má sklony k alergiím různého typu.

Klady a zápory:
Je pracovitý, šarmantní, milý, chápající. Málokteré dítě si všimne, že učitel potřebuje pomoc, ale dítě Štír přiskočí bez vyzvání. K těm, které má rád, je nesmírně tolerantní a citlivý, ale nesmí ho nikdo zranit. Umí být neobjektivní a sobecký, nekritický sám k sobě.

Jak na něj:
Potřebuje cítit lásku a porozumění. Dbejte na zvýšenou kontrolu jeho aktivit a kamarádů. Má bujnou fantazii, lehce se vžije do některé postavy z filmu nebo počítačové hry a potom se podle toho i chová. Pokud ho budete kárat, dejte pozor, aby vás neoklamal kouzlem své osobnosti. Je velmi chytrý a učení zvládá bez problémů. Nesnažte se mu vnutit vaši představu života , ale pozorujte jeho vlastní.

Velký horoskop pro školáky
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

STŘELEC 23. 11. – 21. 12.

Jaký je:
Mnohostranně nadané dítě narozené ve znamení Střelce je plné optimismu, má srdečnou povahu a okolí šokuje svou drtivou upřímností. Rádo soutěží, sportuje a cestuje. Někdy zavírá své nitro před jinými, a když někomu začne důvěřovat, není oddanějšího a otevřenějšího přítele. Učí se podle nálady, ale většinou bez problémů.

Klady a zápory:
Jeho hlavní rysy: bojovnost, otevřenost, smysl pro čest, zdravá soutěživost, ochota zdolávat náročné překážky. Je oblíbený, nesnáší lež. Tyto děti bývají žárlivé, majetnické, bojující i tam, kde by se měly chovat trochu diplomaticky. Mají sklon nejdřív konat a potom přemýšlet, což jim často komplikuje život. Jsou prostořecí a nepřemýšlejí, jestli někoho urazili, nebo ne. Často nebezpečně riskují.

Jak na něj:
Pokud máte doma Střelce, určitě ho dejte na některé bojové umění, kde se naučí ovládat svůj temperament, bude disciplinovanější a jeho energie se bude správně a zdravě realizovat. V učiteli potřebuje vidět vzor, musí v něm budit úctu a respekt. Dlouho neudrží pozornost a neustále je něčím rozptylovaný, snažte se proto potlačit jeho roztěkanost.

KOZOROH 22. 12. – 20. 1.

Jaký je:
Ctižádostivý malý Kozorožec je vytrvalý a spolehlivý. Má dar hudebního a výtvarného nadání. Láká ho příroda, kterou ochraňuje a považuje za své útočiště. Je pro své okolí značně „nečitelný“. Alarmující je jeho sklon k hazardu, všechno potřebuje vyzkoušet na vlastní kůži.

Klady a zápory:
Má smysl pro krásu, osobitý estetický vkus, je zdravě výřečný. Touží po respektu a porozumění. Dokáže být zdvořilý, tolerantní, chápající. Projevuje se občas jako egoista, nesnáší porážku. Když se do něčeho zakousne, všechno ostatní jde stranou. Někdy bývá i lakomý. Z vlastních chyb se zpravidla nedokáže poučit.

Jak na něj:
Dítě je třeba vést milým slovem, láskou a přátelstvím. Tvrdší prostředky na něm zanechají nenapravitelné stopy, které se později můžou obrátit proti rodičům. Naučte ho samostatnosti. Sám se pak bude svědomitě připravovat a plnit v pořádku své úkoly a povinnosti.

VODNÁŘ 21. 1. – 19. 2.

Jaký je:
Dítě narozené ve znamení Vodnáře je neobyčejně originální, nekonvenční a zajímavé. Zbožňuje úspěch, dobré jídlo, pěkné šaty a rádo se líbí. V partě je přátelské, většinou v jejím čele. Učí se lehce a rychle. Nemá problém s pamětí ani novou látkou.

Klady a zápory:
Ochotně soutěží, dokazuje, že je široko daleko nejlepší. Vodnář bývá umělecky nadaný, tvořivý, ale běda, když ho neoceníte. Změní se na zakomplexovaného akčního hrdinu, který chce vyniknout za každou cenu. Dovede být nespolehlivý, netrpělivý, ale zakládá si na tom, aby se co nejvíce zviditelnil. Nerad vrací, co si půjčil. Když má příležitost, manipuluje s jinými. Je k zbláznění líný.

Jak na něj:
Ve výchově byste měli být s partnerem důslední a neústupní. Pokud jste dítku něco zakázali, důsledně si za tím stůjte. Vodnář přemýšlí, jak někoho doběhnout, proto by mu neměli rodiče dát příležitost. Jeho tvořivou energii je třeba nasměrovat jen na rozumné aktivity a umění. Musíte trvat na splnění úloh, váš Vodnář se totiž snaží zvolit si cestu nejmenšího odporu. Buďte spravedliví, chápaví a nepotlačte jeho osobnost.

RYBY 20. 2. – 20. 3.

Jaké je:
Romantická, emociálně citlivá Rybka utíká do svých vysněných dětských snů. V hlavičce jí proudí originální myšlenky a nápady. Je tvořivá, zasněná, talentovaná, jemná, ale k úspěchu je potřeba ji postrčit. Vztahy uzavírá na podkladě představy o tom druhém, a tak se často zmýlí ve výběru kamarádů.

Klady a zápory:
Jde o šikovné, ale pomalejší dítě. Někdy se ptá na vše způsobem, které jeho okolí rozčiluje. Jiné posuzuje přímo, nekompromisně a bez obalu. Je chorobně pracovité, pokud má dobrý cíl. Rádo pomáhá tomu, kdo je v nouzi. Pokud podlehne představě o vlastní dokonalosti, může být i zlé a nesnesitelné. Spolužáky může trápit zlomyslnými poznámkami a šikanou. Tvrdohlavost, hrubost a agresivita ale většinou pramení z hlubších emocionálních důvodů.

Jak na ně:
K dítěti přistupujte velmi citlivě, věnujte pozornost jeho náladám. Mějte pochopení pro jeho zvláštní snové představy. Snažte se u něj podpořit zdravé sebevědomí, neslibujte mu, co nemůžete splnit. Všímejte si, kterým směrem se ubírá jeho talent, a rozvíjejte ho. V případě výše zmíněných problémů vaši Rybu usměrněte, snažte se však nepotlačit její osobnost.