Dosud holovouský výzkumný ústav, jehož vznik spadá do roku 1951, sídlil v pronajatém areálu místního zámku a možnosti jeho dalšího rozvoje byly velmi omezené. Ústav o výstavbu nového zázemí s podporou EU usiloval od roku 2006. Přípravu stavby provázely problémy se získáním pozemků, které leží v sousedství holovouského zámku.

Podle jednatele výzkumného ústavu Jaroslava Váchy se dneškem naplnila snaha několika generací holovouských výzkumníků vybudovat nové vlastní sídlo ústavu. "Ústav je nyní pánem svého konání. Umožní to důstojný rozvoj ústavu," řekl. Laboratoře a pracovny nového ústavu jsou zatím prázdné, stěhování výzkumníci zahájí příští týden.

Součástí nového institutu jsou vedle hlavní budovy s laboratořemi také sklad ovoce, dva objekty garáží pro zemědělskou techniku, a výzkumný skleník. "Výzkumný skleník je vlastně deset skleníků v sobě. Každá sekce má vlastní regulaci, vlhkost, větrání, stínění, v každé lze vytvořit libovolnou atmosféru, jak budou výzkumníci potřebovat," řekl koordinátor projektu nového ústavu Petr Kubát. Ústav od srpna roku 2013 postavilo sdružení Jablko, které vytvořily firmy Hochtief CZ a BAK stavební společnost.

Celkové náklady projektu činí 567 milionů korun a vedle dnes otevírané stavební části zahrnují náklady na výzkumné projekty, vnitřní vybavení či zemědělskou techniku. Nyní například běží dvě výběrová řízení na dodávku laboratorních přístrojů či tendr na dodavatele pesticidů. Ukončení celého projektu je plánováno na konec letošního roku.

Projekt je dotován z evropského programu Výzkum a vývoj pro inovace. Prostředky EU pokrývají 85 procent dotace, zbytek peněz jde ze státního rozpočtu ČR.

V souladu s výzkumným projektem již ústav také přijal zhruba 30 nových pracovníků, z nichž asi polovina jsou vysokoškolsky vzdělaní výzkumníci. Celkem má ústav nyní asi 100 pracovníků.

Výzkumníci v rámci projektu nového institutu pracují například na záchraně a konzervaci historických českých odrůd ovoce nebo na výzkumu nových metod ochrany v takzvaných integrovaných systémech pěstování ovoce. Výsledkem jejich práce by mělo být 171 odborných publikací.

Ústav bude také poskytovat poradenství a vzdělávání pro ovocnáře a zemědělce z Česka. České ovocnářství ročně tvoří hodnotu kolem tří miliard korun a dává práci přibližně 6000 lidí.

Zdeněk Rychtera dr