Ještě ve čtvrtek přitom etiopští diplomaté, kteří jednání mezi znepřátelenými jihosúdánskými stranami v Addis Abebě zprostředkovali, uvedli, že jednání se blíží ke zdárnému konci a strany potřebují už pouze jeden den na dokončení pasáže o sdílení moci. Původní konečný termín 5. března se tak přesunul na dnešek, ani dnes ale k podpisu mírové dohody nedošlo. Dohoda by ukončila více než rok trvající konflikt.

Boje mezi příznivci prezidenta Kiira z kmene Dinků a vůdce povstalců Machara z kmene Nuerů, si podle OSN vyžádaly už více než 10.000 obětí. Asi 1,5 milionu obyvatel muselo opustit své domovy. Konflikt se rozhořel v prosinci 2013, kdy Kiir kvůli údajnému pokusu o převrat odvolal svého bývalého viceprezidenta Machara z funkce. Politický spor pak přerostl v ozbrojené střety s etnickým pozadím.

Rada bezpečnosti OSN tento týden pohrozila sankcemi proti osobám ohrožujícím bezpečnost nebo mírový proces v Jižním Súdánu. Po dnešním krachu jednání tak hrozí jihosúdánským představitelům zákaz cestování do zahraničí nebo zmrazení jejich majetku. Možné je prý i zavedení embarga na vývoz zbraní.

Jižní Súdán jako samostatný stát vznikl v roce 2011 odtržením od Súdánu.