Téměř dvouminutové video, které je parodií na reklamní upoutávky cestovních kanceláří, vyzývá k návštěvě "nové destinace" vzdálené od běžných turistický stezek. Autor videa, kterým je podle všeho sám Banksy, se vydává podzemním tunelem na loňskou válkou zničené palestinské území, "které mají místní tak rádi, že ho nikdy neopouštějí". "Přátelští sousedé", jak ironicky označuje Izrael, podle videa v roce 2014 zničili při bombardování 18.000 domovů místních obyvatel.

Údajný Banksy během své návštěvy zanechal v Pásmu Gazy tři graffiti: kotě, pozorovací věž proměněnou v kolotoč, na němž se točí děti, a řeckou bohyni se skleslou hlavou. Video končí poselstvím: "Pokud si umyjeme ruce nad konfliktem mezi mocným a bezmocným, straníme mocnému - nezůstáváme neutrálními."

Banksyho mediální zástupkyně Jo Brooksová dnes médiím potvrdila, že umělec skutečně Pásmo Gazy před časem navštívil. Pokud je to pravda, nebyla by to Banksyho první akce na podporu Palestinců. Před časem nasprejoval na zeď oddělující Izrael a Západní břeh Jordánu dívku nadnášenou balónky. V roce 2012 uveřejnil graffiti s Josefem a Marií směřujícími do Betléma - v cestě jim ale stojí izraelská betonová zeď.

Banksy, jehož první graffiti se objevily na zdech v anglickém Bristolu, patří mezi nejvýraznější současné umělce. Zakládá si na své anonymitě. Jeho díla se v aukcích pravidelně prodávají za statisíce dolarů.

Během padesátidenní války v Pásmu Gazy loni v létě zahynulo více než 2100 Palestinců a 73 Izraelců, z toho 67 vojáků a šest civilistů. Velká část pobřežní oblasti, ve které žije asi 1,8 milionu obyvatel, byla zničena.

Izrael zahájil blokádu Pásma Gazy v roce 2006 po vítězství radikálního hnutí Hamas ve volbách. Přísné hraniční kontroly na přechodu v Rafáhu zavedl také Egypt, s nímž Pásmo sousedí na jihu.