Jaceňuk minulý týden v rozhovoru s televizí ARD použil srovnání mezi současnými boji na východě Ukrajiny a druhou světovou válkou. "Všichni si velmi dobře vzpomínáme na sovětský vojenský vstup na Ukrajinu a do Německa," řekl podle televizního tlumočníka.

Slova ukrajinského premiéra vyvolala v Moskvě pobouření. Ruská diplomacie kvůli němu poslala nótu na německé ministerstvo zahraničí a požadovala po Berlínu, aby se od Jaceňukových výroků distancoval.

Mluvčí německého ministerstva zahraničí Martin Schäfer dnes DPA řekl, že Jaceňuk stejně jako kdokoli jiný může v Německu říkat, cokoli považuje za přiměřené, a německá vláda za to nemusí skládat Rusku účty. Zároveň zdůraznil, že postoj německé vlády k událostem druhé světové války zůstává stejný: Byl to Německem rozpoutaný konflikt, při němž nacistické jednotky zaútočily na území Sovětského svazu, včetně dnešní Ukrajiny, a dopustily se tam zvěrstev, na něž se dodnes nezapomnělo.

Podle DPA může mít postoj Německa vliv na dnešní ministerskou schůzku v Berlíně. Zástupci Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny budou večer jednat o přípravě případného summitu vůdců svých zemí v kazašské Astaně. Šéfové států by na schůzce měli hledat řešení konfliktu mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty na východě Ukrajiny, ve kterém bylo od loňského dubna zabito více než 4700 lidí. Německá kancléřka Angela Merkelová ale o víkendu uvedla, že se summit neuskuteční, dokud nebude vidět reálný pokrok v plnění minských dohod o urovnání krize.