Krnáčová novinářům řekla, že v průběhu příštího týdne nabídku probere s dotčenými organizacemi - dopravním podnikem, organizátorem dopravy Ropid a správcovskou firmou Operátor. "Těch informací je strašně moc, musíme se s nimi nejprve seznámit," uvedla primátorka. Teprve poté se vedení Prahy znovu sejde s EMS. Konkrétní termín naplánován není. "Nabídka není veřejná, takže se k ní v tuto chvíli nechceme vyjadřovat," řekla.

Zastupitel Jakub Michálek (Česká pirátská strana), který se dnešního jednání zúčastnil, řekl, že nabídka EMS vyžaduje v budoucnu "masivní zapojení komerčního sektoru", což podle něj přináší celou řadu otázek. Na dotaz médií zopakoval, že Praha má "celou řadu dalších variant", jak situaci řešit. V uplynulých dnech mimo jiné zmínil možnost částečného přechodu na papírové kupony.

Mluvčí EMS Opatrný po jednání řekl, že Praha dosud neřekla, zda v projektu opencard chce pokračovat, či nikoli. A politici dnes na dotazy novinářů nebyli schopni říct, kdy takové rozhodnutí zazní.

Praze v průběhu loňského roku vypršely smlouvy na provoz projektu a nové uzavřeny nejsou. Nová pražská rada po nástupu do funkce zrušila plánovanou arbitráž s EMS. Dál trvá soud kvůli dluhům Prahy vůči EMS. Firma podle mluvčího požaduje zhruba 170 milionů. Další líčení je naplánováno na únor.

Kartu opencard si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. Projekt, který vyšel zhruba na 1,35 miliardy Kč, je spojen s řadou problematických smluv, město se s nimi dlouho neúspěšně vyrovnává.

jhr mkv