Dolarové hypotéky byly v Rusku populární v letech 2007 a 2008, kdy byly díky nižšímu úroku a delší splatnosti výhodnější než hypoteční půjčky v rublech. Ruská vláda podle postižených rodin tehdy ujišťovala veřejnost, že měnové výkyvy jsou nepravděpodobné a kurz je pevný. Stabilita měny byla jedním z hlavních výdobytků prezidentské éry Vladimira Putina na ekonomickém poli.

Rubl ale v poslední době tvrdě postihuje slabý výkon ruské ekonomiky, dopad západních sankcí a nízké ceny ropy, která je hlavním ruským vývozním artiklem. Od počátku roku ruská měna ztratila víc než třetinu své hodnoty.

Podle moskevského rozhlasu se lidé zatížení valutovou hypotékou dostali do katastrofální situace a mnohým hrozí, že se ocitnou na ulici. Banky odmítají jejich situaci řešit. Za byt v ceně kolem šesti milionů rublů (2,3 milionu korun) mají prý teď zadlužené rodiny zaplatit až 26 milionů (deset milionů korun). Měsíční splátky jsou několikanásobně vyšší než loni.

"Stát posílá peníze na Krym, financuje olympiádu a cizině dluhy odpouští," stěžovala si moskevskému rozhlasu jedna z postižených s odkazem na nedávnou Putinovu cestu do Uzbekistánu, při níž ruský vůdce nechal odepsat takřka celý dluh ve výši 890 milionů dolarů (19,5 miliardy Kč).

Podle agentury TASS se do situace vložili poslanci ruského parlamentu, kteří chtějí sepsat žádost centrální bance, aby zadluženým rodinám pomohla.