Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) uvedl, že vyhláška je teprve v připomínkovém řízení. V definitivní verzi má zajistit nemocnicím nárůst paušálů o tři procenta, což by pokrylo pětiprocentní nárůst platových tarifů od ledna, řekl ČTK Němeček. O pětiprocentním růstu platů s plánem navyšování i v dalších letech mluvil dnes i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Výkonný ředitel Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala ČTK řekl, že vyhláška splňuje požadavek na nárůst paušálu v akutní péči, ale zavádí nové koeficienty, které úhradu snižují, a to nemocničním ambulancím ze 105 na 101 procent. "Takže v podstatě to, co nám bylo přidáno v akutní péči paušálem a bylo negováno koeficienty, ještě bylo sebráno v ambulancích," řekl.

Ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev ČTK řekl, že pokud budou aktualizovány platové předpisy pro zdravotníky, bude jim muset přidat. "Problém, který vznikl v poslední verzi vyhlášky, je, že tam ty peníze nejsou. Předpokládám, jak garantovali pan ministr i pan premiér, že se příjmy nemocnic upraví tak, aby přes úhrady peníze na platy přišly," řekl.

Kritici vyhlášky tvrdí, že je příliš komplikovaná a rozsáhlá, má 96 stran, vyhlášky v minulosti měly třeba jen pět stran i s přílohami. "Já musím přiznat, že materie vyhlášky je komplikovaná a není jednoduché to přesně napasovat na připomínky všech subjektů, ale poctivě se o to snažíme, a věřím, že v 99 procentech se nám to povede," řekl ministr.

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel řekl, že ministerských slibů slyšel hodně. Spokojen prý bude, až ve vyhlášce peníze skutečně budou. Na tahu jsou podle něj nyní zaměstnavatelé jako smluvní partneři pojišťoven, odbory je v jejich krocích podpoří.

Podle Němečka je nyní zdravotnictví v mnohem lepším stavu než před rokem až rokem a půl, kdy hrozil krach nemocnic či lázní a byly problémy s nákupy léků. Bilance zdravotního pojištění byla minus dvě miliardy, podobné to bylo s výsledky nemocnic, které celkově měly závazky po splatnosti přes pět miliard korun.

Letos, poprvé po pěti letech, se Všeobecná zdravotní pojišťovna dostala do černých čísel a drtivá většina nemocnic je stabilizovaná, řekl ministr. Ocenil i to, že zrušené regulační poplatky budou prostřednictvím úhradové vyhlášky zdravotníkům kompenzovány.

Jako svůj nejbližší úkol vidí Němeček zákon o postgraduálním vzdělávání lékařů, zákon ukládající zveřejňování smluv mezi nemocnicemi a zdravotními pojišťovnami a uzákonění činnosti tzv. přístrojové komise, která rozhoduje o účelnosti nákupu drahé zdravotnické techniky.