Povodňové ohrožení s vysokým stupněm nebezpečí platí na Klatovsku až do dnešních 18:00. Na Rokycansku a v Jihočeském kraji je pak vyhlášena povodňová pohotovost s vysokým stupněm nebezpečí, platí rovněž do 18:00.

Výrazné srážky se vyskytují zejména na jihozápadě ČR, na návětří Šumavy byly čtyřiadvacetihodinové úhrny 40 až 80 milimetrů. Stoupají proto i hladiny řek. Otava by mohla třetího stupně na horním toku dosáhnout ještě dopoledne. Ostatní řeky v oblasti by se měly dostat maximálně na druhý stupeň, který momentálně hlásí Klabava v Hrádku.

První stupeň povodňové aktivity, takzvaná bdělost, se aktuálně vyskytuje na řekách odvodňujících Šumavu, tedy například na Ostružné, Otavě nebo Blanici. Hlásí ho také Černá, Stěnava nebo Litavka.

Odpoledne se bude situace na horních tocích postupně stabilizovat a hladiny budou kvůli dotoku stoupat na středních a dolních tocích. Srážky budou dopoledne už výrazně slábnout. "Předpokládáme, že v nejbližších 12 hodinách se budou srážkové úhrny na Šumavě a v Jeseníkách pohybovat od pět do 15 milimetrů, na ostatním území mohou spadnout nula až tři milimetry," uvedli meteorologové.

V pozdějších odpoledních hodinách, večer a v noci na pátek se budou na Moravě a ve Slezsku vyskytovat nárazy větru v nižších polohách většinou od 15 do 20 m/s.