"Bohužel dezintegrační tendence ve společenství rostou, zejména s ohledem na některé jednotlivce, kteří by chtěli SNS pohřbít," řekl podle agentury Reuters běloruský prezident Alexandr Lukašenko svým kolegům z dalších zemí sdružení.

Rokování prý poznamenalo hned v úvodu hašteření. Ozvaly se například hlasy kritizující nepřítomnost ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a Putin měl rozmíšku s moldavským prezidentem Nicolaem Timoftim.

SNS tvoří 11 z 15 bývalých sovětských republik. Tři pobaltské státy - Litva, Lotyšsko a Estonsko - se po získání nezávislosti rychle od Moskvy odvrátily a připojily se k Severoatlantické alianci a Evropské unii. Gruzie ze společenství vystoupila po krátké válce s Ruskem v roce 2008.

Kyjev, Tbilisi a Kišiněv letos podepsaly asociační dohody s EU, na což Moskva reagovala odvetnými ekonomickými kroky, zejména proti Ukrajině, ale i proti Moldavsku, jehož některé produkty zakázala dovážet.

Na to dnes také narážel Timofti, když uvedl, že moldavská vláda dosud neobdržela žádné přesvědčivé argumenty, které by toto embargo vysvětlovaly. "Naneštěstí takovéto jednání podkopává důvěru a dohody v SNS," zdůraznil.

Putin vzápětí úder vrátil konstatováním, že dohody s EU by měly být správně načasované, jinak by mohly poškodit "náš vlastní trh". A nezapomněl dodat, že se to týká Ukrajiny a Moldavska.

Nato se podle Reuters oba prezidenti k sobě naklonili, na krátko zapomněli na summit a vyměnili si pár slov, která mikrofony nezachytily.

Šéfovi Kremlu dnes alespoň udělala radost skutečnost, že čtvrtým členem vznikající Euroasijské hospodářské unie se stala Arménie. Dohodu o jejím začlenění podepsali prezidenti všech čtyř států.

Rozhodnutí přiblížit se Rusku vyvolalo ale v Arménii v roce 2013 ostré diskuse a také demonstrace. Země by totiž měla, po Gruzii a Moldavsku, podle agentury AFP v listopadu také zpečetit smlouvu o volném obchodu s Evropskou unií.

Smlouvu o vzniku EAHU podepsali prezidenti Ruska, Kazachstánu a Běloruska v kazašské metropoli Astaně na konci května. Jednotný euroasijský trh se 170 miliony obyvatel má být po Evropské unii, Spojených státech a Číně dalším centrem světové ekonomiky. EAHU je založena na celní unii a jednotném trhu členských státu.