Hoteliéři, restauratéři a zástupci cestovních kancelář v dopise uvedli, že jsou velmi znepokojeni. "Nevíme, co vás opravňuje rozhodovat také za podnikatele bez jakékoliv předchozí konzultace. Bohužel tímto neuváženým krokem velmi vážně poškozujete cestovní ruch, který je významným oborem právě v našem hlavním městě," píšou v dopise zástupci mimo jiné Asociace hotelů a restaurací či Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Praha si ale trvá na svém. "Konat budeme až ve chvíli, kdy se stabilizuje situace na Ukrajině," reagoval dnes primátor. Rada města už dříve uvedla, že "svévolný útok Putinova režimu na Ukrajinu ohrozil nejen suverenitu Ukrajiny, ale i bezpečnost celé Evropy". Česká metropole hodlá v budoucnu přátelské vztahy s oběma městy obnovit. Podmínkou je ale vyřešení konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Do té doby se Praha nebude podílet na pořádání akcí, zmrazila jednání o projektech na příští rok.

Pozastavení spolupráce podle fóra vyslalo negativní signál. "Domníváme se, že v zájmu vlastního zviditelnění jste potrestal poctivé ruské občany, kteří se současnou politickou situací nejsou nijak spojeni, stejně jako podnikatele, kteří odvádějí v této zemi daně," píšou hoteliéři Hudečkovi. Primátor na dotaz ČTK zopakoval, že Praha zůstává přítelem ruských lidí, "odmítá ale imperiální politiku Kremlu".

Mediální ohlas v Moskvě byl podle hoteliérů nebývalý a hotely a CK již registrují propad rezervací turistů z Moskvy od svých obchodních partnerů téměř o 30 procent. Petrohrad v uplynulých dnech označil rozhodnutí pražských radních za nepřátelské gesto.

Moskva je partnerským městem Prahy od roku 1995. V roce 2000 obě města uzavřela dohodu o přátelských vztazích a spolupráci. Partnerství s Petrohradem uzavřela v říjnu 1991. Města v rámci podepsaných smluv spolupracují třeba při pořádání společenských nebo kulturních akcí. Komerčních aktivit se podle Prahy rozhodnutí radních nijak netýká.

Loni přijelo do ČR 803.000 ruských turistů. Ruský turista zůstává v tuzemsku v průměru pět dní a za den utratí 4000 korun. Z každé jím utracené stokoruny získává stát 41 korun na odvodech.