Libanonská státní tisková agentura uvedla, že dvě rakety byly z libanonského území vypáleny krátce po půlnoci místního času. Podle izraelských ozbrojených složek bylo z Libanonu vypáleno několik raket na západní část Galileje. Jedna prý dopadla do neobydlené oblasti. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Izraelská armáda uvedla, že okamžitě odpověděla dělostřeleckou palbou proti zdroji raketové palby. Svědek v Libanonu podle agentury Reuters zaslechl nejméně pět explozí na libanonské straně hranice, způsobených zřejmě izraelským ostřelováním.

Útoky z Libanonu přicházejí v době izraelské vojenské ofenzivy na Pásmo Gazy ovládané palestinským radikálním hnutím Hamas. Šest dní konfliktu si podle palestinských činitelů vyžádalo na palestinské straně přes 160 obětí na životech.

Podle izraelského vojenského mluvčího generála Motiho Almoze vypálení raket z Libanonu souvisí s boji v Pásmu Gazy. "Někdo z druhé strany se pokouší vyostřit situaci na hranici. Nepřekvapilo nás to, připravili jsme se na to. Věděli jsme, že boje v Gaze mohou mít vliv i na další oblasti," řekl Almoz.

Libanonské bezpečnostní složky zadržely již v pátek muže podezřelého z prvního pátečního útoku. Jde o Libanonce, který je prý členem určitých "fundamentalistických skupin", uvedla média bez bližších podrobností.

V rozhovoru pro libanonský list Al-Achbár muž jménem Husajn Ataví uvedl, že svého činu nelituje. "Udělal jsem to pro Alláha. Nemám žádné výčitky a jsem přesvědčen, že mé kroky byly správné. Podporuji lidi v Gaze, kteří jsou zabíjeni naším nepřítelem," dodal.

Jižní Libanon je baštou šíitského muslimského hnutí Hizballáh, které v současném konfliktu Hamasu s Izraelem vyjádřilo plnou podporu palestinskému hnutí. Izrael se obává, že ozbrojené skupiny podél jeho severní hranice by se mohly pokusit otevřít druhou frontu. V neděli v noci byla podle izraelské armády na Izraelem okupované Golanské výšiny vypálena raketa ze Sýrie.