Topol se se svou skupinou Psí vojáci festivalu pravidelně účastnil a často jej zakončoval v neděli varhanním koncertem v Dietrichsteinské hrobce. Jeho koncert se podařilo zaznamenat před sedmi lety, a díky tomu nyní vyšel na gramofonové desce. V limitované sérii 300 kusů ji vydala Knihovna Václava Havla. Na festivalu ji nyní pokřtil dramaturg Romek Hanzlík s básníkem a hudebníkem Pavlem Zajíčkem při koncertu skupiny Krchoff Band, jejímž lídrem je další básník J. H. Krchovský. Topolovy písně hráli všichni páteční vystupující, zazněly například skladby Žiletky či Černý sedlo.

Eurotrialog nikdy nepatřil k masovým festivalům, ale mezi příznivci alternativních žánrů má dobré jméno. "Stále se snažíme potěšit zejména hudební fanoušky, kteří svou alternativu nehledají jen ve večerních programech komerčních televizních stanic. Naše motto je žádná pop-music. Žádný mainstream, žádné kolotoče. Jen hudba, za kterou stojí za to přijet," uvedl Hanzlík. Dramaturgie stojí na menšinových žánrech, jejichž čeští interpreti, třeba právě Bittová a Už jsme doma, jsou uznávaní i v zahraničí.

"V Česku i na Slovensku existuje spousta vynikající hudby, která se nedostane do rádií a televizí. Šíří se jen prostřednictvím internetu nebo klubovými koncerty. My toto hudební podhoubí pečlivě sledujeme a nejvýraznější počiny zveme na festival," uvedl Hanzlík.