Jde o režijní debut scenáristy Dana Gilroye (Bourneův odkaz, Pád, Maximální limit), který je děsivý a zábavný zároveň. Hlavní hrdina Lou totiž točí své záběry v celé jejich syrovosti, krvi se nevyhýbá a začíná si je tak trochu po svém inscenovat. Stírá tak hranice mezi účastníkem a pozorovatelem, aby se stal hvězdou svého vlastního příběhu. Pro atraktivní materiál se neštítí udělat cokoliv a drží se hesla, že čím větší zoom (přiblížení), tím větší špína.

"Je někým, kdo se nemění a místo toho ohýbá svět kolem sebe. Jeho proniknutí do říše televizních krimi zpráv je klasický americký úspěch, ovšem s temnou zápletkou," řekl o hlavním hrdinovi debutující režisér.

V roli šéfky zpravodajství se objevila jeho manželka Renne Russoová, Louovou pravou rukou se stal britský herec pákistánského původu Riz Ahmed.

Slídil líčí hlavního hrdinu jako součást systému nabídky a poptávky, ve kterém místní zpravodajské stanice zveličují reportáže zločinů pro zvýšení sledovanosti a drží lidi v neustálé obavě a napětí. "Je to záměrný prodej strachu na udržení vysokých cen za reklamu," podotkl k tomu režisér.

Čtyřiatřicetiletý Gyllenhaal se do povědomí diváků dostal mimo jiné díky filmům Zkrocená hora či Princ z Persie: Písky času, dnes patří mezi nejznámější hollywoodské herce. Před kameru se poprvé postavil už v dětství, ve 20 letech slavil úspěch s kultovním snímkem Donnie Darko a krátce nato si zahrál i v katastrofickém velkofilmu Rolanda Emmericha Den poté.