Členové poroty podle pořadatelů vybírali z téměř 150 audiovizuálních děl - mezi nimi byly celovečerní filmy, dokumenty, ale i publicistika nebo snímky určené pro internet. V čele sedmičlenné komise zasedl opět teatrolog, divadelní, filmový a televizní kritik Vladimír Just. Kromě něj o cenách rozhodovali režisér a producent Ivan Biel, kritik Jan Svačina, kameraman a pedagog Marek Jícha, publicistka a dramaturgyně Jana Paterová, režisér Roman Vávra a studentka FAMU Adéla Komrzýová, oceněná při loňském ročníku.

Kromě cen Trilobit FITES vyhlásí i nové držitele cen Vladislava Vančury, Václava Havla a Josefa Škvoreckého. Stejně jako loni se bude předávat ocenění dětské poroty nazvané Berounský Medvídek.

Trilobit je symbolem cen, které FITES uděloval už v 60. letech nejlepším uměleckým počinům ve filmu a televizi. Po srpnu 1968 byla činnost organizace zakázána, ocenění byla obnovena v roce 1991. Držiteli Vančurovy ceny se v minulosti stali například Jiří Menzel, František Vláčil, Jan Špáta, Jiří Hubač, Věra Chytilová, Arnošt Lustig, Miroslav Ondříček a František Filip. Loni ji převzal herec a scenárista Svěrák.