Expozice finalistů Chalupeckého ceny v posledních letech nacházely zázemí na různých místech. Nově se podařilo dohodnout pravidelné střídání Národní galerie v Praze a Moravské galerie v Brně. "Cena by tak měla být ukotvena na dalších šest let a z praxe víme, že tenhle model se líbí umělcům i divákům," uvedla nedávno Lenka Lindaurová, ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého.

Moravská galerie chystá ještě jednu expozici, jež přímo souvisí s uměleckou cenou. V květnu otevře samostatnou výstavu výtvarníkovi Václavu Stratilovi, který letos dostal Cenu Michala Ranného, a to zejména za silný vliv na generaci mladších umělců. Výstava, která je tradiční součástí ocenění, představí jeho tvorbu z posledních 15 let. Galerie na rok 2015 chystá také expozice věnované scénografovi, architektovi a knižnímu grafikovi Zdeňku Rossmannovi či fotografovi Janu Svobodovi.

Dům umění města Brna v březnu v hlavní budově otevře výstavu Tektonika paměti, kterou věnuje fenoménu vzpomínek v českém a slovenském umění mladé generace. V červnu ji nahradí mezinárodní expozice Míjet a marnit. Představí současné umělecké postoje, které se týkají pojmů jako přebytek či marnotratnost. Na podzim Dům umění vystaví průřez dílem významného brněnského konceptualisty Dalibora Chatrného, jenž zemřel před dvěma lety. V Domě pánů z Kunštátu dostane prostor například maďarská avantgarda a experimentátor Phill Niblock ze Spojených států.

Muzeum města Brna od února vystaví práce bratří Saudků - kreslíře Káji a fotografa Jana. Expozice ze soukromé sbírky bude v jižním křídle hradu Špilberk, uvedla mluvčí muzea Martina Šmídtová. Na červen pak muzeum připravuje výstavu o brněnském pivu a hostincích.