"Dostanu doporučení, ale závěrečné rozhodnutí je na mně," uvedl Burian.

V úterý 2. prosince zasedne podle Staňka baletní komise, která je složena ze členů Garanční rady ND, v níž jsou senátor Jiří Šesták, ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša, ředitelka Dejvického divadla Eva Kejkrtová Měřičková, dramatik Milan Uhde a rektor Akademie múzických umění Jan Hančil, a také ze světových odborníků. "Jsou mezi nimi Ivan Liška (ředitel Bayerisches Staatsballett Munich), Ted Brandsen (ředitel Dutch National Ballet), Johannes Öhman (ředitel Royal Swedish Ballet), Mário Radačovský (umělecký šéf baletu Národního divadla v Brně) a Alexandr Katsapov (první sólista baletu ND)," uvedl Staněk.

Vybírat budou mezi Jiřím Bubeníčkem, prvním sólistou drážďanského baletu Semperoper, prvním sólistou Stuttgartského baletu Filipem Barankiewiczem a primabalerínou Dariou Klimentovou z Anglického národního baletu. Nový umělecký ředitel baletu ND převezme soubor po Petru Zuskovi v sezoně 2017/2018. Zuska působil ve funkci 15 let.

Činoherní komise pak v sobotu 20. prosince doporučí řediteli ND ke jmenování jednoho ze tří českých divadelních režisérů, jimiž jsou David Drábek, Daniel Špinar a Ivan Krejčí.

Umělecký šéf Klicperova divadla v Hradci Králové David Drábek v činohře Národního divadla v minulé sezoně režíroval inscenaci Jedenácté přikázání a pro Laternu magiku nyní připravuje Podivuhodné cesty Julese Verna. Daniel Špinar loni v Národním divadle uvedl Ze života hmyzu a ve Stavovském divadle režíroval inscenaci Být či nebýt. Ceněn byl za komorní inscenaci v Divadle Kolowrat Anglická milenka. Od září 2014 je kmenovým režisérem činoherního souboru a zkouší Othella pro Stavovské divadlo.

Ivan Krejčí je uměleckým šéfem Komorní scény Aréna Ostrava, která se v anketě časopisu Svět a divadlo stala Divadlem roku 2013. Připravil například hru o Josefě Slánské S nadějí i bez ní.

"Činoherní komise je složená ze členů zmíněné Garanční rady, které doplní režiséři Miroslav Krobot z Dejvického divadla a Hana Burešová z Divadla v Dlouhé. Jako zástupce uměleckého souboru byla svými kolegy do komise zvolena herečka Eva Salzmannová," dodal Staněk.

Umělecký ředitel činohry české první scény povede soubor od sezony 2015/2016.