"Hvězdy jsou slavní spisovatelé, kteří na veletrh rádi přijíždějí, hvězdy jsou knihy, které nám ukazují cestu tmou, hvězdám a astronomii se každoročně věnuje i doprovodný program veletrhu," řekla ČTK ředitelka veletrhu Markéta Hejkalová.

Cenu Kraje Vysočina za nejkrásnější knihu Vysočiny na veletrhu získalo nakladatelství Galerie výtvarného umění Havlíčkův Brod za titul Baroko na Havlíčkobrodsku autora Aleše Veselého. Nejkrásnější knihou veletrhu se stalo dílo s názvem Suzanne Renaud/Petrkov 13 autorky Lucie Tučkové. Vydalo ji nakladatelství Paseka. Nejkrásnější dětskou knihou se stala kniha Mizící hmyzíci Daniely Krolupperové z nakladatelství Portál.

Součástí doprovodného programu jsou besedy s autory, autorská čtení, představení knižních novinek, přednášky, výstavy i koncerty. Nakladatelství Barrister a Principal dnes představilo knihu Milana Uhdeho a Jana Jelínka A kde byl bůh. "Kniha je výpovědí 37 lidí, kteří přežili holokaust," uvedla Hejkalová. Své nejnovější tituly představí zájemcům o literaturu například Knihovna Václava Havla. Na veletrhu bude vyhlášena nejkrásnější kniha Kraje Vysočina, nejkrásnější kniha veletrhu a nejkrásnější dětská kniha.

Slavným osobnostem z Vysočiny se bude věnovat beseda s Lucií Tučkovou o knize Suzzane Renaud, Petrkov 13 a s Milenou Lenderovou o knize Dcera národa Zdeňka Havlíčková. Součástí přehlídky je i výstava v Galerii výtvarného umění, letos věnovaná dílu brněnského výtvarníka Pavla Čecha.

Pravidelnou součástí havlíčkobrodského knižního veletrhu je vyhlášení držitele Ceny Littera Astronomica za rok 2014. Letos ji za dlouhodobý a mimořádný přínos k rozvoji a popularizaci astronomie a kosmonautiky získal František Martinek z Hvězdárny Valašské Meziříčí.