"V loňském roce se nepodařilo dotáhnout do konce stavební povolení na zastřešení paláce, protože památkáři měli výhrady. Nyní opět jednáme s krajem o financování tohoto projektu, který má rozpočet 12 milionů korun. Dostali jsme zatím jen vágní informaci, že letos peníze na střechu nebudou," řekl ČTK ředitel Muzea Přerov Radim Himmler.

Mluvčí hejtmanství Kamila Navrátilová ČTK řekla, že kraj má letos v plánu vypracovat nový projekt na zastřešení paláce a sanaci zdiva, což bude stát zhruba 200.000 korun. "Záchrana Renesančního paláce je pro svoji důležitost uvedena také v programovém prohlášení krajské rady, tedy cílem je její realizace," uvedla bez dalších podrobností.

Správa hradu musela už loni pro návštěvníky uzavřít část okruhu. Lidé si dočasně nemohou prohlédnout dvanáct místností v paláci a pokochat se pohledem z vyhlídkové terasy. "Ze zdi padají kousky cihel a kamenů. Je to škoda, protože z terasy je nádherný výhled," podotkl Himmler.

Pokud správa Helfštýna peníze získá, tak by chtěla stavbu střechy zahájit příští rok. V plánu má také sanaci poškozeného zdiva, aby mohla palác opět otevřít návštěvníkům.

Předloni byly na Helfštýně za finanční podpory kraje za několik stovek tisíc korun opraveny dva mosty nad hradními příkopy, které byly v havarijním stavu. Loni bylo v části hradu opraveno obvodové zdivo.

Středověký hrad Helfštýn založil ve 14. století loupeživý rytíř Friduš z Linavy. Nyní má hrad charakter rozsáhlé pevnostní architektury se šesti branami a se systémem valů z 18. století. Vliv na stavební vývoj měli zejména páni z Kravař, Pernštejnové a Bruntálští z Vrbna. Památka je známá především letním setkáváním uměleckých kovářů z celého světa, kteří se na hrad v létě sjíždějí na akci s názvem Hefaiston. V loňské sezoně si hrad prohlédlo zhruba 80.000 lidí.