Když přišla na jeviště, krása interiéru divadla ji uchvátila. "My v Los Angeles, když vidíme nějakou budovu z roku 1956, tak říkáme, že je tááák stará," uvedla. Budova karlovarské scény přitom pochází z roku 1886. V sobotu večer v Letním kině Dernová uvede dnes už kultovní film Davida Lynche Zběsilost v srdci, v němž vytvořila ústřední pár společně s Nicolasem Cagem. Film získal na MFF v Cannes 1990 Zlatou palmu.

Laura Elizabeth Dernová pochází z herecké rodiny, její matka Diane Laddová a otec Bruce Dern patří ke stálicím hollywoodského filmu. Ráda o nich promluvila, protože je na oba hrdá. "Moje matka stihla být i ženou a herečkou, po mě chtěla, abych měla ráda čisté umění. Často jsem s ní hrála a sledovala ji při práci. Otec hrál i s Johnem Waynem, většinou ale zloduchy, které v příběhu zabijí," uvedla.

Když prý byla v 70.letech malá, s babičkou v televizi přepínaly kanály a ona najednou viděla, jak se z nějaké krabice vykutálela otcova hlava. "Bylo to traumatické, ale k doktorovi jsem kvůli tomu chodit nemusela; i když každá jeho smrt byla pro mě divná," uvedla. Oba její rodiče prý byli hipíci, ale jí zakazovali kouřit a pít alkohol. "Můj táta nepil ani kávu, byl sportovec a dodnes běhá," dodala.

K tomu, aby se stala herečkou, ji prý popíchl Martin Scorsese. To jí bylo asi sedm let, něco točila a při záběrech musela jíst zmrzlinu. Snědla jich asi sedmnáct, aniž jí bylo špatně, a on řekl, že tedy musí být herečkou, když to vydrží. "Dodnes banánovou nemůžu," dodala.

Došlo i na filmy Davida Lynche, o nichž řekla, že jsou o cestě z temnoty do světla. "Nesnáší například, když se někde zapomínají lahve s vodou, vždycky se v nějakém záběru objeví a on je z toho nepříčetný," řekla.

Než přijela do Varů, radila se se spoustou přátel včetně scénáristy a režiséra Alexandera Paynea. "Všichni mí říkali, že musím jet a vzít s sebou své dvě děti. A tak jsem to splnila - přijela jsem i s nimi," dodala Dernová.

Od 80. let pracovala s předními americkými režiséry a získala řadu cen. S Lynchem natočila ještě před Zběsilostí v srdci (1990) snímek Modrý samet (1986), s Peterem Bogdanovichem v roce 1985 film Maska. Za úlohu ve filmu Popínavá růže z roku 1991 si odnesla nominace na Oscara a Zlatý glóbus. V tomto filmu si zahrála společně se svou matkou a podařila se jim unikátní věc, když se poprvé v historii matka a dcera dostaly do oscarové nominace za práci na stejném projektu.

Zlatý glóbus získala Dernová za roli v televizním dramatu F-16 zabíjí z roku 1992. O rok později jí širokou diváckou popularitu přinesla hlavní úloha v kasovním trháku Stevena Spielberga Jurský park, vzápětí se objevila po boku Kevina Costnera v dramatu Clinta Eastwooda Dokonalý svět. Kritika ocenila její výkon ve filmu Občanka Ruth, který režisér Payne natočil v roce 1996.