"Náš Quijote není historickou relikvií. Je produktem současné doby, poučeným nejen rytířskými romány, ale i dobrodružnými filmy, komiksy a počítačovými hrami. Je to SuperQuijote a po městě se prohání zásadně na motorce. Se Cervantesovým Donem Quijotem ho ale stále pojí to nejzákladnější: víra v ideály," uvedl režisér Petr Hašek.

Představení začne na nádvoří galerie Pod kamennou žábou na Piaristickém náměstí, odkud se neohrožený hrdina vydá do centra města, aby se tam utkal s civilizací. Pak za ním diváci musejí do ulic: nejprve do zákoutí Piaristického náměstí, odtud se vydají Hroznovou ulicí ke slepému rameni řeky Malše, aby zhlédli tanec na vodě na pontonech. Setkají se s různými uměleckými formami, jako je loutkové divadlo, pantomima, tanec, zpěv a cirkusové prvky.

Volnou součástí inscenace je i loutkový trailer, který mohou zhlédnout kolemjdoucí zhruba hodinu před představením v centru města.

V inscenaci se setkává hravá poetika režiséra Petra Haška se zkušenostmi českého mima a choreografa Radima Vizváryho, který se ujal pohybové spolupráce. Setkání těchto tvůrců vede k výrazné stylizaci hereckého projevu. Hudbu pro inscenaci složil David Hlaváč, dlouhodobý Haškův spolupracovník.

Na tvorbě inscenace se podílí celý soubor Malého divadla včetně nové herecké posily souboru Marka Menšíka. Hrát bude i kmenový režisér a dramaturg Janek Lesák.

Premiéra představení Malého divadla Jihočeského divadla se uskuteční v pátek 30. května v rámci Galerijní noci v galerii Pod kamennou žábou.

Jaroslava Mikešová dr