Speciální program ke svátkům jara pořádala správa hradu letos poosmé. "Tyto svátky jsou návštěvníky velice oblíbené, protože po dlouhé zimě se otevírají památky a lidi se chtějí podívat na něco zajímavého," uvedla Mikulová. Oslava Velikonoc má podle ní na hradě letitou tradici. "Za posledních majitelů, Berchtoldů, to byl velice významný svátek, protože to byli lidé velice osvícení a hodně věřící," doplnila zástupkyně kastelána.

Podle ní Berchtoldové slavili Velikonoce nejen na hradě a na blízkém zámku, ale i s prostými lidmi. "Starali se o ně, žili s nimi. Jeden z Berchtoldů, Bedřich, si dokonce přál být se svými lidmi na hřbitově, není tak pohřbený v hraběcí hrobce," dodala Mikulová. Lidé letos na hradě mohli vidět tradiční zvyky zahrnující zdobení kraslic, předení na kolovratu, paličkování krajky či stloukání másla. Obdivovat mohli i umění kováře či dráteníka.

Velikonoční zvyky prezentovala také výstava věnovaná technikám zdobení kraslic a tradici Velikonoc. Na Buchlově své umění letos popáté lidem ukazovala i Ludmila Kučírková z Uherského Brodu, která se již 35 let věnuje zdobení kraslic. "Dělaly se zelové a později i škrabané kraslice. Ovšem vzory byly obyčejnější a technika prostší. Teď je to na oči hezčí," srovnala středověké a dnešní kraslice Kučírková.

Hrad Buchlov loni navštívilo asi 61.000 lidí, meziročně zhruba o 6000 více. K udržení či vylepšení loňského čísla by měly přispět další chystané akce. V květnu se uskuteční dětský den nazvaný Strašidelný hrad, na konci června mohou děti na hradě přivítat dva měsíce volna akcí Hurá, máme prázdniny! Kromě toho pokračují dětské prohlídky, kdy je výklad přizpůsoben věku nejmenších návštěvníků.

V červenci se uskuteční oblíbené kovářské sympozium a noční prohlídky s buchlovskou Černou paní. Na srpen je plánována středověká slavnost, při níž nebude chybět dobývání hradu, výstava gotických kostýmů či ukázky středověké kuchyně. V září se po loňské odmlce na Buchlov opět v neveřejné akci Výlet do historie podívají klienti sociálních ústavů. Program na hradě každoročně uzavírá akce Na Štěpána na Buchlově otevřená brána.