Festival zahájila páteční projekce Líbánek Jana Hřebejka, kromě tohoto snímku a Kašparovského debutu bude přehlídka uvádět ještě filmy Jako nikdy (režie Zdeněk Tyc), Colette (Milan Cieslar) a Donšajni (Jiří Menzel). Až do konce července se v 11 amerických filmech bude uvádět pět českých filmů z nejnovější tuzemské produkce.

"První ukázky svého režijního debutu jsem představil na karlovarském festivalu, v této míře a rozsahu jej však prezentuji zahraniční veřejnosti poprvé. Premiéru v USA vnímám jako završení celé odysey vzniku našeho filmu," říká Kašparovský. Příběh o vztahu bratrů, jejichž cesty se v mládí rozešly, aby se po letech opět protnuly, doplňuje reflexe veterána bojů v Afghánistánů potýkajícího se s běžným denním životem. Podle režiséra je právě toto jeden z aspektů, kterým by mohl film zaujmout americké publikum.

První ročník filmové putovní přehlídky českých filmů Czech That Film loni přinesl přes 75 projekcí 17 českých filmů. V celkem deseti amerických městech jej navštívilo více než 6000 diváků.

Letošní filmovou přehlídku připravila Česká centra ve spolupráci s Generálním konzulátem v Los Angeles, Velvyslanectví ČR ve Washingtonu a Českým centrem New York. Czech That Film 2014 začíná v Los Angeles a odsud pokračuje do San Franciska, Salt Lake City, Cedar Rapids, Denveru, Phoenixu, Washingtonu, New Yorku, Seattlu, Portlandu. Celá přehlídka vyvrcholí v červenci v Chicagu.